Варна °
fallback
Живот
10:15 | 2 май 2018
Обновен: 07:30 | 10 май 2025

Супер диетична торта - изкушение без угризение (РЕЦЕПТА)

Подходяща и за вегани

По материала работи: manager

Няма как на човек, дори и когато е мотивиран да спазва най-строг режим на хранене, да не му се дояде нещо сладичко. Особено голямо е изкушението, когато в семейството или на работа има празничен повод. Предлагаме ви рецептата за една изключително вкусна торта, подходяща за хора, които спазват режимно хранене или за вегани.

 

Необходими продукти:

 

За блата:

 

100 гр. орехи

100 гр. кашу

2 с.л. какао

10 сочни обезкостени фурми

10 сушени смокини

2 шепи червени боровинки

1 ч.л. ванилов екстракт

 

За крема:

 

3-4 с.л. агар-агар (Агар-агар представлява полизахарид, извлечен от червени и кафяви водорасли. Особено популярен сред вегетарианците, агар-агар се използва основно като растителна алтернатива на желатина. Подходящ е за приготвяне на желета, мусове, пудинги и други десерти или за сгъстяване на сосове. Продава се в големите хипермаркети и в био магазините)

4 банана

нектар от агаве на вкус

кокосово брашно (може и кокосови стърготини) по преценка за плътност

1,5 кг. тиква

400 гр. ягоди

 

 

Начин на приготвяне:

 

Смелете всички продукти за блата в чопър до хомогенност.

Застелете дъното на разглабяща се форма за торта с хартия за печене.

Разпределете лепкавата ядкова смес по дъното и притискайте, за да се получи стегнат блат.

Приберете в хладилника докато приготвяте крема.

Разтворете агар-агара според указанията на опаковката.

Пасирайте бананите заедно с малко кокосово брашно и няколко лъжици нектар от агаве (на вкус) до получаване на хомогенна смес.

Разделете агар-агара на 3 равни части и сипете една от частите при пасираните банани. Пасирайте отново до хомогенност.

Изсипете банановия слой върху вече стегналия се ядков блат и оставете за около час да се стегне. След това върху банановия слой изсипете следващия слой (виж следващата стъпка).

Задушете и пасирайте тиквата. Изцедете добре от излишната вода, добавете агаве на вкус и малко кокосово брашно за плътност.

Добавете втората третинка от агар-агара и разбъркайте добре. Изсипете върху вече стегналия се бананов слой. Оставете за час и след това изсипете отгоре последния слой (виж следващата стъпка).

Пасирайте ягодите с малко агаве и кокосово брашно. Добавете последната част от агар-агара и разбъркайте добре. Изсипете върху тиквения слой и приберете в хладилника за поне 4-5 часа.

 

Забележка:

Дръжте тортата на студено като, ако желаете да е по-стегната, може от време на време да я прибирате в камерата за около 15 минути.

 

от foodieboulevard.com

 
Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback