Трапезата на Бъдни вечер

9 лесни рецепти за начинаещи домакини

Трапезата на Бъдни вечер

Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. 

Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа.Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.

От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.

Зимна салата с моркови, червено цвекло и целина

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 3 моркова
  • ½ средно голяма глава червено цвекло
  • ¼ глава целина
  • 2 супени лъжици слънчогледови семки
  • 2 супени лъжици натрошени орехи
  • 1 чаена лъжица натрошено ленено семе
  • сока на ½ лимон, сол, зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят. Подредете зеленчуците и поръсете със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

Бобена салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 чаена чаша боб
  • 1 глава лук
  •  ½ връзка магданоз
  • 1 супена лъжица оцет
  • 3 супени лъжици олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Най-добре е да изберете по-едър боб, защото той остава по-стегнат при варене. Разбира се, може да ползвате и дребен бял боб, или боб от вашия любим сорт.
Както при всички ястия с боб, така и при бобебата салата е необходимо бобът да бъде подготвен предварително. Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го сложете да заври без сол. След като заври изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври докато омекне. Времето за увиране на боба е различно и зависи от сорта на боба. Важно е да следите бобът да не се развари, както при бобът яхния например. Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.
Когато се свари, прецеждате боба и го оставяте на страна. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб. Може да ползвате всякакъв вид лук, а през зимните месеци може да замените лука с праз. Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен и не толкова лют, а с малко по-мек вкус. Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба. Добавяте олиото и оцета и 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.

Боб чорба

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 чаена чаша боб
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 малка пиперка
  • подправки: сол, джоджен, червен пипер (или подправка за боб чорба - комбинация от изброените в пакетче от магазините)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не остане „хрупкав“, от друга, за да не ви се подуят коремчетата след като похапнете сладко купичка вкусна боб чорба. Всяка баба има своя тайна за варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една  супена лъжица ракиа, или пък малко хлебна сода. Дали тези тези трикове имат ефект е спорно. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.

Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън.

Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Дайте шанс на боба – сложете сол накрая! ;)

Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне. Но тъй като на пазара има боб с различно качество, който увира за различно време най-добре е да не се доверявате на минутите, които производителят е написал на опаковката, защото те често са недостатъчни. За по-сигурно разбъркайте боба с дървена лъжица, ако не потраква и бобчетата не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг, много лесен и може би най-надежден начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл момента да добавите ситно нарязаните зеленчуци.

След като бобът е поомекнал слагате зеленчуците, добавяте сол на вкус, една чаена лъжица червен пипер една супена лъжица подправка за боб и 2-3 щипки джоджен, слагате и 4 супени лъжици олио. След още 30-40 мин бобът би трябвало да е готов, нооооо гаранция няма! Трябва да го пробвате! И когато ви се види достатъчно мек, то бобът вече е готов.

Запечени постни зелеви сарми

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 бр. кисела зелка
  • 2 глави лук
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
  • 200 г ориз
  •  сол
  • черен пипер
  •  чубрица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън. След това се подреждат в тавичка, поръсват се с червен пипер и се запичат до кафяява коричка във фурна на 300 градуса.


Гръцки сармички с орехи и стафиди

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ 

  • 2 ч.ч. ориз
  • 250 г гъби
  • 50 г стафиди
  • 50 г орехи
  • 1 глава лук
  • сол, черен пипер, червен пипер
  • 6-7 с.л. олио
  • 30-40 бр. лозови листа
  • копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Лукът се нарязва на ситно и се запържва или се задушава в олиото. Оризът се измива със студена вода и се добавя към омекналия лук, запържва се леко, докато стане стъклен, добавят се и гъбите, нарязани на дребно и се залива с една чаша вода (количеството вода е равно на ориза). След като поеме водата, се маха от огъня и се добавят стафидите, орехите, счукани на дребно, червения и черния пипер. Сместа се посолява на вкус и накрая се слага ситно нарязания копър (на вкус). Лозовите листа се попарват леко ако са пресни, а ако са от буркан или фризер, не е необходимо. Важно е да се подберат малки ненарязани листа, за да не изтича плънката и сармичките да са крехки. Завиват се малки сармички (колкото една хапка - от тук идва и името гръцки), на дъното на тенджера се поставя чиния, обърната с дъното нагоре (за да не загорят сармичките при варенето), върху нея се нареждат сармичките, поливат се с няколко лъжици олио, заливат се с вода, колкото да ги покрие, затискат се с чиния, захлупват се с капак и се варят на тих огън около час. Могат да се поднесат топли или студени като мезе за ракия или вино.

Праз с ориз на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 2 стръка праз
  • 1 чаена чаша ориз
  • един малък домат, или 2 супени лъжици доматено пюре
  • 8-10 обезкостени маслини
  • 2-3 супени лъжици олио и сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещеното олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути.
Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат / доматеното пюре и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате.

Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Празът с ориз е готов, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите как стоят нещата, дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно добавете още ½ чаена чаша вода.

Пълнени чушки с боб

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 чаена чаша боб
  • 2 глави лук
  • 10 сушени чушки
  • ½ кафена чаша олио
  • 1 чаена лъжица джоджен
  • 1 чаена лъжица червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Бобът трябва да престои няколко часа във вода, след което се слага да заври и първата вода се излива. След това наливате вода и връщате боба на котлона и варите, докато поомекне, но не до пълно сваряване, тъй като ще бъде подлаган още на термична обработка.

Докато бобът се вари, обелете и нарежете лука на дребно. Чушките залейте с топла вода. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете нарязания лук, задушете го докато омекне. Когато бобът е полусварен го отцедете от водата и го добавете към задушения лук, разбъркайте за още 3-4 минути. Свалете сместа от котлона, добавете подправките и 1 чаена лъжица сол. Разбъркайте добре.

Отцеждате чушките от водата и с помощта на чаена лъжица пълните бобената смес в чушките. Пълните с боб чушки нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и слагате тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 30 минути.

Щрудел - баница с ябълки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 пакет точени кори
  • 2. 1 кг ябълки
  • 3. 1 чаена лъжица канела
  • 4. 1 чаена чаша захар
  • 5. ½ чаена чаша счупени орехови ядки
  • 6. 1 ванилия
  • 7. 30 грама масло
  • Пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измийте ябълките, обелете ги и ги настържете на дребно ренде. Изсипете настърганите ябълки в купа и добавете всички останали съставки и разбъркайте добре.

Намажете тавата, в която ще печете щрудела с масло. Разтворете пакета с кори. Взимате една кора, намазвате я леко с олио, върху нея слагате втора кора, поръсвате с по 1-2 супени лъжици от сместа с ябълките и завивате на руло, което поставяте внимателно в тавата. Ако правите руло не с две кори, а с една има по-голяма вероятност кората да се скъса по време на навиването и сместа да изтече, затова за по-голяма сигурност навивайте рулата с две кори.

Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. След като наредите рулата в тавата нарежете останалото масло на малки парченца и ги поръсете върху цялата баница.

Нарежете внимателно баницата с остър нож, преди да сложите баницата с ябълки да се пече. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-50 минути. Важно е да не печете щруделът на силна фурна, защото така плънката няма да се изпече и ще остане кашкава.

След като порозовее щруделът е готов. Изпеченият щрудел може да намажете с малко количество масло, за да не се чупят  корите, когато го режете. Преди сервиране го поръсете с пудра захар.

Содена питка с паричка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  •  2 ½ чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжица сода за хляб
  • 1 чавна лъжица сол
  • 1 чаена лъжица мед
  • 1 ⅓ чаена чаша газирана вода
  • 50 грама семена
  • 1 паричка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.

Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка, овивате парата във фолио за печене и я поставяте по-навътре в тестото. Поставяте оформената питка в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто.

Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата