Варна °
fallback
Живот
09:45 | 14 януари 2019
Обновен: 09:04 | 5 май 2025

Рецепта на деня: Невероятно вкусно свинско със зеле и сушени домати

Ще си оближете пръстите и ще станете звездата на кухнята с това лесно и просто за приготвяне ястие

По материала работи: manager

Какво е по-различното в тази рецепта, което прави това ястие толкова неустоимо вкусно? Начинът на приготвяне и подправките разбира се. Но ако спазвате последователността и точните пропорции, успеха вие гарантиран.

 

Необходими продукти за 8 порции:

 

1 кг. свински бут

1 голяма прясна зелка

5 с.л. едросмляна лютеница

1 бурканче (около 250 - 300 гр.) мариновани сушени домати

10 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. универсална подправка

черен пипер

дафинов лист

1 ч.л. лимонтозу

1 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

В уок или друг дълбок тиган сгорещяваме 5 с.л. олио. Предварително сме порцирали месото на 8 парчета, като внимаваме да разрязваме напречно на мускулните влакна.

 

"Запечатваме" месото за по 2-3 мин. в сгорещеното олио и го подреждаме на дъното на дълбока тавичка (с поне 10-12 см. борд) и поръсваме с черен пипер.

 

В същата мазнина задушаваме докато омекне 1/3 от предварително нарязаната на ситно зелка. Когато е хубаво омекнало и си е сменило цвета, овкусяваме тази част от зелето с червения пипер и универсалната подправка. Задушаваме още 2-3 мин, като бъркаме непрекъснато и го изсипваме на равен слой върху месото.

 

В тигана поставяме останалите 5 с.л. олио и с тях задушаваме следващата 1/3 от зелката.

 

Когато се задуши хубаво, добавяме лютеницата и задушаваме още 2-3 мин, като бъркаме непрекъснато и го изсипваме на равен слой върху първия слой зеле.Отгоре поставяме 2-3 дафинови листа.

 

 

Накрая в тигана изсипваме мазнината от бурканчето на маринованите сушени червени домати и в нея задушаваме последната 1/3 от зелето. Когато е почти готово, добавяме нарязаните на ситно сушени домати, лимонената киселина и солта.

 

 

Изсипваме на равен слой в тавата. Прибавяме 250 м.л. топла вода. Покриваме хубаво с алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 120 мин.

 

 

Махаме фолиото и допичаме още 30 мин., като от време на време разбъркваме с дървена лъжица, за да не прегори.

 

Сервираме топло, но не прекалено горещо.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Много вкусни кюфтенца с чуден доматен сос

 

Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback