Едно ястие може да е диетично и едновременно с това вкусно. Много е важно, когато спазваме определен хранителен режим да се опитаме да превърнем храната, която ни се полага в красив и вкусен букет от аромати и цветове, защото е доказано, че очите и носа "се хранят" първи. Ако успеем да нахраним първо тях, ще нахраним и мозъка, и стомаха си.
Необходими продукти за 4 порции:
1 тиквичка
1 малък патладжан
8 малки домата (тип рома) или 4 по-големи
4 червени чушки
2 глави кромид лук
пресен копър
пресен чесън
сока на 1 лимон
2-3 листенца босилек за дресинга
зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме хубаво всички зеленчуци. Белим патладжана, нарязваме го на кръгчета, посоляваме и го оставяме да се отцеди поне половин час от черната вода.
Нарязваме тиквичката и лука на кръгчета, леко поръсваме със зехтин и гриловаме на предварително сгорещен тефлонов тиган.
По същия начин гриловаме и патладжана.
Опичаме чушките, обелваме ги, отстраняваме семената и ги режем на тънки лентички.
Нарязваме доматите и подреждаме всичко в чиниите (всеки според вкуса си).
Поръсваме с нарязаните на много ситно копър и пера от пресен чесън.
Преди поднасянето овкусяваме с дресинга, който приготвяме от сока на лимона, зехтин, сол и накълцаните на много ситно листенца от босилек.
Не прекалявайте със солта, защото патладжана е овкусен предварително, а сол се слага - не се маха. Аз си приготвям дресинга поне час-два по-рано, за да може да поеме хубаво аромата на босилека. Ако не ви се занимава, можете просто да разбиете 1/2 ч.л. песто със зехтин и лимон.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Фантастична салата с пилешки филенца и спанак
Със салата от моркови и червено цвекло топим 5 кг. за седмица (РЕЦЕПТА)
Един път в седмично обядвайте сирене с краставица (РЕЦЕПТА)
Отвара от магданоз за намаляване на апетита
Коментари