Варна °
fallback
Живот
09:28 | 13 февруари 2019
Обновен: 04:55 | 8 юни 2025

Градове на вода: Бодрум – рибарското селище, което се превърна в желан курорт

Перлата на Турция

По материала работи: Пламен Янков

Трудно е да повярва човек, когото пристигне в Бодрум, че само допреди 50-60 г. това е било просто едно рибарско селце, разположено край старата крепост-затвор, на която дължи името си. Днес градът е един от най-бързо развиващите се курорти в Турция.

 

Селището е построено върху останките на древния град Халикарнас, където е роден бащата на историята Херодот.  В древността той бил известен най-вече с гробницата, построена от цар Мавзол - Мавзолеят, едно от Седемте чудеса на древния свят.

Административно Бодрум попада на територията на вилает Мугла в Югозападна Турция. Разположен е на полуостров Бодрум, а в далечината, сред морето, се виждат очертанията на гръцкия остров Кос.

 

ПРЕЗ НОЩТА ЦЕЛИЯТ КУРОРТ Е ОГРЯН от милиони цветни светлини.  

 

 

След като древният град и мавзолеят са разрушени от силно земетресение (някои части от него са запазени и са изложени в Британския музей), местността запустява, докато през 1402 г. тук не пристигат рицарите хоспиталиери  от ордена „Св. Йоан от Йерусалим“ и създават ново селище. Те издигат крепостта „Св. Петър“, която и до днес е една от основните атракции за туристите. Според някои историци за издигането на крепостта са ползвани каменни блокове от мавзолея на древния Халикарнас. През 1522 г. султан Сюлейман Великолепни завладява Родос и след преговори рицарите хоспиталиери му отстъпват всички свои владения, включително и крепостта „Св. Петър” в Халикарнас. Името на крепостта, Petreum на латински, е трансформирано от турците в Бодрум и става официалното название на града.

От хоспиталиерите е останала и характерната за града архитектура 

Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за всичко – от модерни бутици, през всякакви „менте“ марки, до антики, злато и сувенири. В новата част си личи, че е строено планирано, но и тук е един безкраен пазар.

 

ХОТЕЛСКИТЕ КОМПЛЕКСИ СА РАЗПОЛОЖЕНИ амфитеатрално по всеки склон на заливите Бодрум и Гюмбет.  

 

 

До края на 60-те години на ХХ век в Бодрум живеели рибари и техните семейства. Изхранвали се от това, което даде морето. Нещата се променили, когато започнала реставрацията на крепостта, служила през периода 1895-1915 г. за затвор, включително и за много българи – църковни и революционни дейци. През Първата световна война била отчасти разрушена и впоследствие изоставена. 

След реставрацията й  крепостта „Св. Петър” става магнит за туристите 

с високите си крепостни кули, всяка една от които носи името на една от народностите на рицарите хоспиталиери (англичани, французи, германци и т.н.), както и с богатия си музей на подводната археология. За съжаление, от миналата година отново е затворена за ремонт и ние не можахме да я разгледаме отвътре.

 

ГЮЗЛЕМИ СЕ ПРИГОТВЯТ ДИРЕКТНО НА УЛИЦАТА, пред очите на купувачите - от замесването на тестото до изпичането на сач.

 

 

Така започва развитието на Бодрум като модерен туристически център. Днес повечето хотели са разположени в съседния залив Гюмбет, а посещението на града, крепостта и пазарите е част от атракцията.

Всичко наоколо е пясък и камък, украсени със създадена от човешката ръка зеленина. Хиляди екзотични растения, феерия от цветове и аромати, които изискват ежедневно поливане и внимателни грижи, грабват сетивата на туриста. Сезонът тук започва в края на април-началото на май и продължава до края на октомври, като най-подходящо време за почивка в курорта е краят на август и първите седмици на септември. 

Ние пристигнахме в средата на септември и докато пътувахме от летище Milas-Bodrum Airport до града (разстоянието е 36 км), научих три неща за живота тук. 

 

ВСЕКИ ВТОРНИК Е големият пазар на подправките.

 

 

Първото е, че основата на правилника за движение по пътищата в тази част на света е клаксонът. Интересното е, че въпреки огромния хаос, който представлява движението по пътищата (никой не използва мигачи, няма пешеходни пътеки, а да направиш обратен от крайно ясно в крайно ляво, си е нещо съвсем нормално), катастрофи не видях. 

Второто е, че думата чистота е доста имагинерно понятие в речника на турските туроператори. Всичко извън комплексите на хотелите с четири и пет звезди, особено банкетите край пътищата, явно е място за изхвърляне на боклук. Не че в града не се чисти, явно рано сутрин или през нощта, но около обяд вече не личи много. 

И третото и най-важното беше, че всичко работи в името на туриста.

Единственото забранено за изхвърляне на боклуци място е морето. Водата е кристално чиста и макар повечето хотели да не разполагат с пясъчна ивица, условията за плаж и почивка са прекрасни.

 

Крайбрежната алея опасва почти целия курорт

От хотелите се излиза директно на нея и за да отидете на плажа, трябва само да я пресечете. На всеки стотина метра по самия плаж са разположени различни ресторанти и капанчета. Всяко е със своя индивидуалност и музиката, която се носи от уредбата му, е от руски романси до изпълнения на Таркан и Азис, който се оказва особено популярен тук. 

Курортът предлага много възможности за забавление. Освен че можете да отидете на екскурзия до Ефес, Памуккале и до гръцкия остров Кос - с ферибот, да видите замъка, амфитеатъра или вятърните мелници, непременно трябва да направите три неща - да попътувате с лодка тип гюлет (двумачтов дървен плавателен съд) и да видите живия аквариум, да опитате гюзлеми и да посетите пазара на подправките.

 

 

КЪМ ПОВЕЧЕТО ХОТЕЛИ НЯМА ПЯСЪЧНА ИВИЦА. Върху камъните са построени дървени скари, а в морето се слиза по специално изградени стълби.

 

 

На гюлет можете да се качите директно от пристанището. Организираните екскурзии излизат двойно по-скъпи за една и съща услуга. Корабчетата тръгват през 15 мин., а до пристанището има градски транспорт, който струва около 1,2 лв. от всяка точка на курорта. Това са много удобни и много нови микробуси, които разполагат с климатици и спират дори и ако им вдигнете ръка някъде по маршрута им. Пътешествието с гюлет ще ви отведе и до разноцветните коралови рифове на Егейско море, събрали разнообразна палитра от морски животински видове - тук могат да се срещнат костенурки, мекотели, раци отшелници, риби клоуни, морски таралежи и анемони. Тези води са дом и на екзотичните каменни костури и риби папагали. Обикновено екипажите хвърлят котва в близост до рифа и хвърлят във водата хляб. След няколко минути морето се изпълва с хиляди скачащи над повърхността риби. 

 

Това е истинският жив аквариум на Бодрум

Да опитате гюзлеми е задължително. Това е вид баница, която се дърпа на място (на улицата) и се пече пак там, пред очите ви на огромни сачове, а плънката е по ваш избор.

Както вече подчертах, тук хигиенните изисквания не са много строги и много ястия се приготвят направо на тротоара пред очите на клиентите.

Всеки вторник е и пазарът на подправките. Няма такъв набор от думи, който може да опише симфонията от цветове и аромати, която завладява сетивата на всеки, попаднал за първи път на такова място. През останалите дни от седмицата това е обикновен пазар, на който можете да си купите всякакви хранителни продукти – от току-що разфасовано агнешко (продават го направо на сергията), сирена, кашкавали, хляб, маслини, риби и морски дарове… Продава се всичко и за всичко трябва да има пазарлък. Колкото по-добре се пазари купувачът, толкова по-голяма отстъпка ще получи. Прието е да се прави пазарлък дори и в лъскавите бутици по главната улица.

Когато си тръгваме към летището, се сещам, че през цялото време и сред цялата какафония на уличното движение и пазарите не видях нито един полицай. Само отвреме навреме дискретно и бавно минаваше по някоя кола на жандармерията, може би да напомни, че задължително трябва да има ред.

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Четете още от рубриката "Градове на вода"

 

Виня дел Мар – град на земетресения, магнит за туристите

350 дни слънце галят Пафос през годината

В Малмьо хората общуват на 150 езика

В двумилионния Сан Диего хората не заключват вратите си

Аруба – късче от Рая встрани от ураганите

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback