IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:25 | 13 март 2019
Обновен: 01:25 | 4 юни 2025

Как да избягваме акриламида в храните?

Сегашният европейски регламент за съдържание на веществото дава препоръки, но не налага санкции

По материала работи: Пламен Янков
Как да избягваме акриламида в храните?

Европейски потребителски организации поискаха по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид след изследване на проби от над 500 продукта като чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски и кафе.
 

Това вещество предизвиква рак при животните според изследвания от последните години, върху хора не са правени експерименти, каза пред NOVA Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”.
 

Той посочи, че през 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище за наличието на риск, а през 2017 г. е приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. 
 

Според него има проблем, тъй като регламентът дава ориентировъчни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството . Година по-късно се оказва, че се регистрират високи стойности, а и не са предвидени санкции.
 

Веществото не се влага, а се образува при пържене и печене на високи температури, поясни Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.


Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа от това вещество, каза тя. „Всичко хрупкаво, препечено, с което обикновено започва деня ни, съдържа акриламид – кафето, препечената загоряла филийка”, каза Кукушева.


Investor.bg


 Четете още: Какви рискове крият за здравето постите?
 

Коментари

Новини Варна