Необходими продукти:
600 гр. ръжено брашно (внимавайте, когато избирате брашното, за да не попаднете на някое, на което на пакета пише "ръжено", а се оказва, че е с 80% съдържание на пшеница)
350 м.л. топла вода (не гореща)
1/2 пакетче кубче прясна мая за хляб или 1 ч.л. суха
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. сол
1 1/2 супена лъжица маслинова паста (безсолна, ако маслиновата паста е солена, намалете количеството на солта в тестото)
Начин на приготвяне:
В кухненски робот или с миксер (с бъркалки за тесто) разбиваме маята с водата, солта и захарта.
Добавяме на порции 1/2 от пресятото брашно, маслиновата паста и накрая останалото брашно, докато се оформи хубава лепкава топка можете да го измесите и на ръка, ако предпочитате.
Подмазваме тавата за печене с олио, и с намазнени ръце прехвърляме тестото в нея.
Мажем отгоре с малко олио и поставяме в предварително подгрята на 50 градуса фурна за около 50 мин. (докато удвои обема си).
Отваряме леко фурната и внимателно го "шарим" с вилица. По този начин няма да се спука и ще се изпече по-равномерно.
Усилваме градусите на 180 и печем 35-40 мин. (до готовност). Напръскваме готовият хляб с вода, изваждаме го от тавичката и го увиваме в чиста кърпа за 10-15 мин. (да почине).
Това е един прекрасен хляб - хрупкав отвън и пухкав отвътре, невероятно ароматен и вкусен.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Лесен, бърз и вкусен домашен хляб
Коментари