IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:55 | 14 март 2019
Обновен: 08:31 | 10 юни 2025

Рецепта на деня: Невероятно вкусен ръжен хляб с маслинова паста

Дори и да не можете да месите, пак ще ви се получи, защото...

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Невероятно вкусен ръжен хляб с маслинова паста

Необходими продукти:

 

600 гр. ръжено брашно (внимавайте, когато избирате брашното, за да не попаднете на някое, на което на пакета пише "ръжено", а се оказва, че е с 80% съдържание на пшеница)

350 м.л. топла вода (не гореща)

1/2 пакетче кубче прясна мая за хляб или 1 ч.л. суха

1 ч.л. кафява захар

1 ч.л. сол

1 1/2 супена лъжица маслинова паста (безсолна, ако маслиновата паста е солена, намалете количеството на солта в тестото)

 

Начин на приготвяне:

 

В кухненски робот или с миксер (с бъркалки за тесто) разбиваме маята с водата, солта и захарта.

 

Добавяме на порции 1/2 от пресятото брашно, маслиновата паста и накрая останалото брашно, докато се оформи хубава лепкава топка можете да го измесите и на ръка, ако предпочитате.

 

Подмазваме тавата за печене с олио, и с намазнени ръце прехвърляме тестото в нея.

 

Мажем отгоре с малко олио и поставяме в предварително подгрята на 50 градуса фурна за около 50 мин. (докато удвои обема си).

 

Отваряме леко фурната и внимателно го "шарим" с вилица. По този начин няма да се спука и ще се изпече по-равномерно.

 

Усилваме градусите на 180 и печем 35-40 мин. (до готовност). Напръскваме готовият хляб с вода, изваждаме го от тавичката и го увиваме в чиста кърпа за 10-15 мин. (да почине).

 

Това е един прекрасен хляб - хрупкав отвън и пухкав отвътре, невероятно ароматен и вкусен.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Лесен, бърз и вкусен домашен хляб

Рецепта на деня: Бабините кухи бухти

Рецепта на деня: Лесна празнична питка със сирене

Коментари

Новини Варна