През последните години се говори все повече за ползите от здравословното хранене. Много семейства се опитват да се снабдят с по-чиста и прясна храна, с която да си набавят необходимите вещества.
Безспорно е, че някои храни е по-добре да се ядат сурови, защото при готвене загубват голяма част от свойствата си. Но има такива, които задължително трябва да минат през термична обработка. Ето пет от тях, селектирани от tialoto.bg:
1. Колбаси
Някои достигат до пазара преди да са изсъхнали достатъчно добре. Така на външен вид една луканка може да изглежда суха, но отвътре месото все още да е сурово. Ако при разрязване установите това, оставете я на проветриво място, за да се изсуши. Може и да пробвате да я запечете, като използвате месото за пица или някое друго ястие. По този начин дори и да има бактерии вътре, те ще умрат заради високата температура.
2. Картофи
Едно време нашите родители са похапвали 1-2 парчета суров картоф, за да вдигнат температура и да не ходят на училище. Консумацията на този зеленчук в сурово състояние може да доведе до дискомфорт в стомаха. В него има нишесте, което създава проблеми на храносмилането. Ето защо подуване, диария и болки не са изключени.
3. Бадеми
Най-полезни са сладките. Но има и горчиви, които съдържат циановодородна киселина, която е опасна за стомаха.
Правилото е, че суровите ядки са по-добрият избор при здравословно хранене, но повечето бадеми натоварват доста храносмилателната система. Ако искате да ги ядете без печене, е по-добре да ги накиснете предварително във вода и обелите, защото кафявите им люспи дразнят най-много лигавицата на стомаха.
4. Патладжани
Този зеленчук е много вкусен, но дори след приготвянето му по различни начини е прекалено тежък и може да доведе до подуване и газове. Суровият патладжан съдържа токсина соланин. Най-опасно е, ако някой изяде патладжан, откъснат твърде рано, защото в него количеството на веществото е най-голямо.
5. Гъби
Те са източник на витамин D, от който организмът ни се нуждае, за да поддържа някои свои функции. Пълни са с антиоксиданти, калий и витамини от група В. Но за да попаднат те в тялото, гъбите трябва да преминат топлинна обработка. Някои шеф готвачи използват сурови гъби за дадени салати, но те не се смилат лесно и могат да отделят токсина аргинин.