Десертите са най-големият враг на всяка диета. Любимите ни лакомства винаги успяват да ни изкушат. В резултат не само си доставяме удоволствие консумирайки ги, но това най-често се оказва и причина за прекратяване на диетата.
Какво да правим, когато ни се хапва нещо сладичко? Az-Jenata посочва как можем да си приготвим здравословни и диетични десерти. За да бъдат те такива е важно да съобразим съставките за тяхното приготвяне.
Не използвайте пшенично брашно
Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, когато искате да приготвяте диетични и здравословни десерти е да не използвате пшенично брашно. Заменете го с брашно от овесени ядки, оризово, кокосово, брашно от рожков, бадемово, тиквено, брашно от киноа, нахут. Тези брашна са здравословни, а десертите с тях стават вкусни. Може да експериментирате и да ги комбинирате.
Добавяйте плодове, за да подсладите десертите
Въпреки че плодовете и пресните плодови сокове съдържат захари, тези захари са естествени и в пъти по-здравословни от бялата и кафява захар. Добавянето на пресни плодове към рецептата ще ви позволи да намалите количеството на подсладителя, който ще ползвате.
Използвайте тъмен шоколад
Кой не обича шоколадови десерти? Те биха могли да бъдат вкусни и по-здравословни, ако за тяхното приготвяне ползвате черен шоколад с поне 80% съдържание на какао. Колкото по-висок е процентът на какаото в шоколада, толкова по-ниско е съдържанието на захар, което прави тъмния шоколад много по-здравословен избор от белия или млечния.
Заменете маслото с тофу или кокосово масло
Мекото сирене тофу е добър заместител на маслото. То е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини. Друго масло, което може да ползвате за вашите здравословни рецепти е кокосовото.
Заменете бялата/кафявата захар с кокосова
Кокосовите продукти са все по-често използвани в кулинарията. Популярни са както заради техния вкус, така и заради това, че са по-здравословни. Кокосовата захар, известна още като палмова захар, е естествен подсладител, който се добива от кокосовото палмово дърво. Тя има по-нисък гликемичен индекс. Освен нея, може да ползвате за подслаждане на десертите ви мед или стевия.
Не забравяйте за канелата и джинджифила
Канелата е чудесна ароматна подправка. Ако я обичате, не забравяйте да я направите част от вашите здравословни десерти. Тя помага за контрола на кръвната захар, ускорява метаболизма и подобрява настроението. В комбинация с полезния джинджифил ще направят десертите ви по-вкусни и интересни.
Добавете ядки
Ядките са чудесно допълнение към здравословния десерт. Бадеми, орехи, кашу... Богати са на фибри, протеини, антиоксиданти и здравословни мазнини.
Четете още: Пресни картофи с гъби и топено сирене

"Ботев" (Пд) ще съди Зингаревич след жестокото наказание от ФИФА
Експеримент показа поведението на хората няколко дни преди края на света
Уловиха тайнствен обект между Сатурн и Уран
В Чили функционира телескоп, способен да наблюдава хиляди звезди едновременно
Междузвездната комета 3I/ATLAS не успя да се скрие от космическите апарати
Венгер се гаври с Барса след Ел Класико: Мъже набиха момчета!
Лъч надежда за ЦСКА за Вечното дерби с Левски
Томас Мюлер ги почна и в плейофите на Сокър лигата
ФИФА пак забрани трансферите в Ботев Пловдив
Маникюри за късмет и пари през ноември (+Снимки)
Рестарт на диетата: Есенни храни за здраве и отслабване
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Ето кой печели в есенната игра на Az-jenata.bg
ЕМА реагира на нарастващата дезинформация за GLP-1 медикаментите
Есенни супи, които децата наистина харесват
По какво се различават фасетите от коронките?
Защо не трябва да изстискваме пъпките?
Бъдещето между науката и фантастиката – в новия ТВ проект „Talk 25: Фантастика и реалност“
Цената на потребителската кошница и кои стоки поскъпват
CFO като услуга: финансовият компас за бъдещето на бизнеса
Съвсем прост трик за безпроблемно размразяване на стъклата
Братята се събраха – Франки Мюниц сподели първа снимка от възраждането на „Малкълм“
Камила Мендес се сгоди!
Коментари