Рецепта на деня: Джолан в гювеч с кралски печурки и три вида лук

Невероятно вкусно и подходящо за начинаещи домакини

Рецепта на деня: Джолан в гювеч с кралски печурки и три вида лук

Необходими продукти за 6 порции:

 

1,5 кг. свински джолан, обезкостен и без кожа

2 глави кромид лук

2 стръка праз

4-5 скилидки чесън

3-4 стебла от селъри

1 голям или 2 по-малки моркова

250 гр. кралски печурки

50 гр. краве масло

50 гр. кашкавал

2 с.л. олио

1 ч.ч. червено вино

1 ч.л. (равна) пушен червен пипер

1 ч.л. (равна) шарена сол

1 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. черен пипер

2 с.л. соев сос

1 с.л. (равна) сол

3-4 зърна бахар

 

Начин на приготвяне:

 

Предварително обезкостените и обелени от кожата джоланчета се поставят в керамичния гювеч (ако не разполагате с такъв съд може и в дълбока тенджера от огнеупорно стъкло) и се овкусяват с всички подправки (без солта, виното и соевия сос) и двете лъжици олио, като ги обърквате хубаво да се покрият с подправките.

 

Отгоре нарязвате трите вида лук (както е показано на снимката).

 

Добавяте нарязаният на кръгчета морков

 

Отгоре подреждате гъбите (цели, а пънчетата накълцайте на много ситно и също добавете като подправка) и нарязаните стъбла от селъри (целина).

 

Поръсвате със солта, соевия сос и добавяте виното.

 

 

Подреждате най-отгоре парченца масло.

 

 

Покривате с фолио и тогава поставяте капака на съда.

 

Оставяте ястието в хладилника да поеме от подправките поне два часа. Може да го приготвите и от предната вечер. Колкото повече престои с подправките, толкова по-добре.

 

Изчислявате кога ще ви дойдат гостите и за да е топло и ефектно за тях го поставяте 4 часа по-рано в студената фурна. Печете първия час на 200 градуса, а следващите три на 150 градуса.

 

Малко преди да поднесете махате фолиото и капака, поръсвате с настъргания кашкавал и връщате за малко в топлата фурна, докато се разтопи кашкавала.

 

Месото също се топи, а зеленчуците са невероятно вкусни!

 

Да ви е сладко!

 

Маня Петрова

 

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата