Необходими продукти за 6 порции:
1,5 кг. свински джолан, обезкостен и без кожа
2 глави кромид лук
2 стръка праз
4-5 скилидки чесън
3-4 стебла от селъри
1 голям или 2 по-малки моркова
250 гр. кралски печурки
50 гр. краве масло
50 гр. кашкавал
2 с.л. олио
1 ч.ч. червено вино
1 ч.л. (равна) пушен червен пипер
1 ч.л. (равна) шарена сол
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. соев сос
1 с.л. (равна) сол
3-4 зърна бахар
Начин на приготвяне:
Предварително обезкостените и обелени от кожата джоланчета се поставят в керамичния гювеч (ако не разполагате с такъв съд може и в дълбока тенджера от огнеупорно стъкло) и се овкусяват с всички подправки (без солта, виното и соевия сос) и двете лъжици олио, като ги обърквате хубаво да се покрият с подправките.
Отгоре нарязвате трите вида лук (както е показано на снимката).
Добавяте нарязаният на кръгчета морков
Отгоре подреждате гъбите (цели, а пънчетата накълцайте на много ситно и също добавете като подправка) и нарязаните стъбла от селъри (целина).
Поръсвате със солта, соевия сос и добавяте виното.
Подреждате най-отгоре парченца масло.
Покривате с фолио и тогава поставяте капака на съда.
Оставяте ястието в хладилника да поеме от подправките поне два часа. Може да го приготвите и от предната вечер. Колкото повече престои с подправките, толкова по-добре.
Изчислявате кога ще ви дойдат гостите и за да е топло и ефектно за тях го поставяте 4 часа по-рано в студената фурна. Печете първия час на 200 градуса, а следващите три на 150 градуса.
Малко преди да поднесете махате фолиото и капака, поръсвате с настъргания кашкавал и връщате за малко в топлата фурна, докато се разтопи кашкавала.
Месото също се топи, а зеленчуците са невероятно вкусни!
Да ви е сладко!
Маня Петрова
Коментари