Варна 13°
fallback
Живот
09:28 | 14 септември 2015
Обновен: 12:05 | 6 май 2024

Рецепта на деня: Пълнени картофи

Да си оближете пръстите...

По материала работи: Златина Добрева

В Европа картофите са внесени от испанските изследователи, открили "новия свят" през XV-XVI век. Още през XVI век много италианци и германци започват да култивират и консумират новият зеленчук, но за разпространението му из цяла Европа са нужни още почти 2 века. Причината за забавяне на процесите по приемане на картофа на север и на изток в Европа са вярванията, че те са причина (носител) на коварната болест проказа (лерпа). Интересен момент от историята на картофите е култивирането им във Франция, където за разпространението им сред народа се наложило кралският агроном Антонин-Аугуст Парментиер да позволи на населението да краде безнаказано този зеленчук от кралските резерви. По-късно Парментиер въвел ястие от пасирани печени картофи с масло и подправки в кралското меню, което спечелило конкурс за храна, достойна да замени хляба. През зимата на 1845-1846 г. историята на картофите има черен сезон, който силно повлиява върху съдбата на Американците и Ирландците. По онова време хората в Ирландия масово се препитавали от картофи, но за пръв път се сблъскали с болест по грудките, която обрекла мнозина буквално на гладна смърт и/или преселение към Новия континент. Предлагаме ви една рецепта с този вкусен зеленчук, достойна и за най-претенциозната кралска трапеза по света.

 

Необходими продукти:

картофи - 10 броя, по-големи масло - 100 грама зехтин - 1 ч. л. чесън - 2 скилидки розмарин - на вкус мащерка - 1/2 ч. л. чубрица - 1/2 ч. л. босилек - 1/2 ч. л. черен пипер сол червен пипер - 1/2 ч. л. яйца  - 2 броя крема сирене - 2 пакетчета шунка - 250 грама, ситно нарязана кашкавал - 200 - 300 грама настърган за поръсване

Начин на приготвяне Измиите картофите много добре и ги сложете да се варят в подсолена вода заедно с кората. Когато са почти готови ги отцедете и като изстинат ги разрежете на две половинки. Издълбайте кладенче във всеки картоф с помощта на чаена лъжичка. Издълбаната вътрешност смесете с всички подправки, пресования чесън и добавете малко мазнина. Прибавете яйцата, кремата сирене и нарязаната на ситно шунка. Напълнете с получената смес картофите и ги поставете в намаслена тава, поръсете ги с кашкавал, долейте един пръст вода и печете в предварително загрята фурна, на 200 градуса – 15 минути.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback