Продукти:
За блата: 6 яйца 200 г захар 200 г брашно 50 г масло 1 ванилия За сиропиране на блата прясно мляко или коняк счукани орехи за поръсване на тортата
За крема: 2 кофички заквасена сметана от по 500 г 1 бурканче сладко от смокини 260 г Плодовете се нарязват на ситно и се смесват със сметаната.
Приготвяне: В купа с помощта на миксер разбийте маслото, захарта, яйцата. Пресейте брашното и го добавете постепенно заедно с ванилията. Намаслете и набрашнете форма за торта (с диаметър 22 см) и изсипете тестото за блата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Оставете блата да се охлади добре. Прехвърлете го в голяма чиния за торта и с помощта на нож го разрежете на три блата. Сиропирайте първия блат с прясно мляко или коняк и намажете с крема. След това сложете втория блат и отново сиропирайте и намажете със смокиново-сметановия крем. Поставете и последния блат, сиропирайте и намажете обилно тортата с останалия крем. Поръсете със счукани орехи и украсете с няколко нарязани смокини от сладко или пресни.