Варна °
fallback
Живот
14:57 | 5 април 2016
Обновен: 17:08 | 14 май 2025

Защо е важно да спрем да консумираме рафинирани храни?

Стомахът е по-щастлив

По материала работи: Юлиян Атанасов

Рафинираните хранителни продукти са част от диетата на мнозина, тъй като за удобни за консумация и към тях лесно се привиква. Те са пълни със захар, мазнини и различни химически вещества. Консумацията им вреди на здравето на организма. Какво се случва, когато я преустановим?

 

Главоболието...

 

Някои от съставките в обработените храни, сред които нитрати и нитрити, често предизвикват мигрени. Консумацията на продукт, който ги съдържа, може да причини неприятното усещане около 20 минути по-късно. В този смисъл, преустановяване консумацията на тези храни може да предотврати силното главоболие.

 

Подобрява се сънят

 

Преработените въглехидрати като бисквити, соленки или сладолед, водят до рязко повишаване в нивата на кръвната захар. Проблемът се появява, когато тези нива спаднат също толкова рязко през нощта. В резултат се събуждаме и усещаме нужда да хапнем нещо. Друг вредител на съня е натрият. Солените храни като чипсове и снаксове дехидратират организма достатъчно, че това да доведе до събуждане, причинено от жаждата.

 

Стомахът е по-щастлив

 

Високият прием на рафинирани храни може да причини проблеми като подуване на корема и диария. Изкуствените съставки затрудняват храносмилането, което е причина за последващите нарушения. Когато заменим обработените храни с пълнозърнести, набавяме на организма повече фибри, които не само оставят за по-дълго усещането за ситост, но и помагат за елиминиране на токсините от организма.

 

По-чиста кожа

 

Най-големите врагове на кожата са захарта и възпалителните процеси. Захарта и рафинираните въглехидрати водят до синтез на инсулин. Този хормон може да причини прекомерно образуване на мазнини и съответно – поява на пъпки. Заменянето на преработените храни с плодове и зеленчуци е основна стъпка в борбата срещу остаряването на кожата, включително и появата на бръчки. Този благоприятен ефект се дължи на антиоксидантите в плодовете и зеленчуците, които унищожават вредните свободни радикали.

puls.bg

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback