Редовната консумация на боб, леща и нахут носи редица ползи за здравето, тъй като тези храни са с ниско съдържание на мазнини. Поради тази причина хранителният режим с богато съдържание на бобови култури може да помогне да свалим излишните килограми. Чрез консумацията на порция от 130 г боб, грах, нахут или леща дневно може да се постигне този благоприятен ефект. Ползата основно се дължи на продължителното усещане за ситост, което тези храни оставят. Добавянето на порция бобови култури към диетата води до намаляване на теглото с 0,34 кг за период от 6 седмици. Макар да не става въпрос за драстично намаляване на килограмите, изключително важно е, че се предотвратява повторното им натрупване. Според данни от проучвания хранителен режим с богато съдържание на бобови култури повишава усещането за ситост с 31%. Тези храни са полезни и за сърцето, тъй като намаляват нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Те имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно и не водят до потенциално вредни „скокове“ в нивата на хормона инсулин. Резките покачвания на инсулина се причиняват от високогликемичните сладки храни и са свързани с развитието на диабет и натрупването на излишни килограми. Храните с висок гликемичен индекс включват бял ориз, бял хляб и рафинираните зърнени храни. Един от недостатъците на бобовите култури е, че водят до образуване на газове в червата. Причината за този неблагоприятен ефект се крие в съдържанието на захар, която затруднява храносмилателната система. Когато попаднат в организма, те се разграждат от естествените бактерии, но това може да доведе до образуване на газове. Накисването на бобовите култури във вода за една нощ може да намали нивата на олигозахаридите, съобщава Puls.bg.
Черно море