Запекът е сред най-разпространените стомашно-чревни нарушения, като засегнати в по-голяма степен са жените, особено през бременността или след раждане. За да се избегне това състояние, от основно значение е хранителният режим, като важно е да си набавяме достатъчно фибри. Те подпомагат придвижването на храната в червата. Друг основен момент срещу констипация е редовната консумация на вода.
Ето към кои храни да се насочим, когато страдаме от запек...
1. Бобови култури
Те включват боб, леща и грах, които са с богато съдържание на полезни вещества. Препоръчително е ежедневно да се консумира количеството от около половин чаша, тъй като са източник на фибри, но също така и на протеини, витамини и минерали. Консумацията само на половин чаша сготвени бобови култури осигурява между 6 и 15 г фибри. Те могат да се добавят към салатата, супата или пастата.
2. Броколи
Този зеленчук е отличен източник на основни хранителни вещества, включително витамини, протеини и фибри. Редовната консумация на зеленчуци е много важна за здравето на храносмилателната система. Препоръчително е да прибавим чаша броколи към обяда или вечерята, за да се набавят допълнителни 5 г фибри.
3. Спанак
Още една зелена храна, която е с богато съдържание на фибри. Освен това, спанакът съдържа и магнезий – минерал, който е от полза за придвижване на храната, която вече е постъпила в червата. Магнезият често се намира в лаксативите, но приемът му чрез хранителния режим, е по-малко екстремен вариант за мнозина.
4. Овесена каша
Тази храна е пълна с разтворими фибри, които омекотяват екскрементите, като по този начин те по-лесно преминават през червата. Овесената каша съдържа още и неразтворими фибри – също от полза за придвижването. Специалистите препоръчват ежедневно да консумираме пълнозърнести храни.
puls.bg