Тънката талия може да се компрометира, вследствие на натрупване на мазнини или при подуване на корема. Независимо от причината, хранителният режим е от основно значение. Ето на какво следва да наблягаме, за да се радваме на тънка талия...
Зехтин
Полезните мононенаситени мазнини, които се намират в зехтина, помагат за контрола на нивата на кръвната захар, която играе ключова роля в поддържането на апетита. Те спомагат и за намаляване натрупването на мазнини в областта на талията. Според данни на проучване, поместено на страниците на Diabetes Care, частичната замяна на сложните въглехидрати с мононенаситени мастни киселини в диетата на страдащите от диабет тип 2, помага за поддържане нивата на кръвната захар и подобрява липидите в кръвта. Тези мазнини също така поддържат и ситостта, което също може да е от полза за ограничаване на общия прием на калории. Важно е да имаме предвид, че в количеството от една супена лъжица зехтин се съдържат 120 калории.
Аспержи
Докато всички зелени зеленчуци са известни със ниското съдържание на калории и „насърчават“ здравословно тегло, аспержите имат също така са ефективни и срещу подуването на корема. Те са източник на пробиотици, които подпомагат растежа на „добрите“ бактерии и по този начин помагат за поддържане на баланса в храносмилателната система. Разтворимите и неразтворимите фибри, които аспержите съдържат, също са от полза за здравето на храносмилането. За да се намали подуването на корема, е препоръчително да се консумират задушени аспержи няколко пъти седмично.
Банани
Храните с богато съдържание на калий редуцират подуването на стомаха, тъй като действат като естествен диуретик, който освобождава натрупаните вода и натрий в организма. Разтворимите фибри в бананите помагат и срещу запек. Други храни, които са богато на калий, включват сладки картофи, ядки, домати, зеленолистни зеленчуци и фурми.
puls.bg