Хамбургерите са неразделна част от хранителния режим в Западния свят. И без значение от рисковете за здравето, се оказва, че трудно бихме могли да се откажем от тях. Изследователи от Университета в Глазгоу, Великобритания, провеждат проучване, което е насочено към установяване на рисковете относно консумацията на червено месо. Окачва се, че прекомерната му консумация може да ускори биологичното стареене. За разлика от хронологичната възраст, която се измерва с годините, през които живеем, според някои специалисти биологичната смърт е тясно свързана с риска от заболявания, които се развиват с възрастта. Такъв пример е деменцията. Един от факторите, които определят биологичното остаряване, е количеството на серумния фосфат в организма – частици, които се увеличават, когато консумираме месо. По думите на изследователите дори и малко повишение в нивата на серумния фосфат може да ускори процесите на биологично стареене.
За целите на своето проучване специалистите анализират навиците, свързани с храненето на повече от 600 души. За да се оцени начина, по който консумацията на червено месо засяга биологичното стареене, се измерват нивата на серумния фосфат, заедно с биологичните маркери на стареенето. В това число влиза съдържанието на ДНК и дължината на теломерите. От анализът става ясно, че фосфатните нива са пряко свързани с честотата на консумация на червено месо. В тези случаи е намалена и консумацията на плодове и зеленчуци. Оказва се, че повишените нива на фосфатите се свързват с намалена бъбречна функция, както и с лека до умерена форма на хронично бъбречно заболяване. Наблюденията се констатират най-вече сред хората, които живеят по-скромно и имат по-голям достъп до месни продукти, за сметка на плодове и зеленчуци.
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Aging.
puls.bg