Варна °
fallback
Живот
10:11 | 15 май 2016
Обновен: 02:04 | 17 май 2025

Ориз с гъби и пармезан

Време на приготвяне: 60 минути Порции: 8

По материала работи: Юлиян Атанасов

Продукти:

6 чаши пилешки бульон, разтворен

3 супени лъжици зехтин

500 г гъби портобело, нарязани

500 г печурки, нарязани

2 глави лук шалот на кубчета

1 и ½ чаши ориз арборио

½ чаша сухо бяло вино

1 щипка сол

1 щипка черен пипер или на вкус

3 супени лъжици див лук, ситно нарязан

4 супени лъжици масло, разтопено

1/3 чаша пармезан

Приготвяне:

В тенджера на слаб огън загрейте бульона. 2 супени лъжици олио загрейте в голям тиган на висока температура. Запържете гъбите за около 3 минути. Извадете от тигана като изхвърлите течността от гъбите и оставете настрана.

В тигана добавете 1 супена лъжица зехтин и запържете в него шалота. Не дръжте много на огъня – най-много 1-2 минути. Добавете ориза като разбърквате непрекъснато за 2 минути. След като оризът поеме от мазнината, налейте виното и разбърквайте непрекъснато до пълното му абсорбиране. Добавете половината от бульона в ориза и разбъркайте.

Оставете да къкри, докато и бульонът се абсорбира. След това добавете другата половина от него. Отново бъркайте от време на време, докато оризът ври за около 20 минути.

Свалете ориза от огъня. Смесете с гъбите и разбъркайте с разтопеното масло, дивия лук, шалота и пармезана. Сервирайте подправено с пипер и сол.

 

az-jenata.bg

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback