Как влияе глутенът на организма ни

Храни, водещи до стомашни неразположения

Как влияе глутенът на организма ни

 

Всички сме чували за глутена, за това че има хора, които страдат от непоносимост към него. Любопитното е, че дори и да не страдате от цьолиакия, но консумирате храни направени от овес, пшеница, ръж, ечемик, някои колбаси и други, също може да изпитате определени неразположения, без дори да подозирате, че е добре да намалите или да спрете консумацията им.

 

Глутенът е растителен протеин, който се добавя в много храни като сгъстител. Какво се случва с тялото ни, когато ограничим консумацията му?

 

За хората страдащи от цьолиакия, едно от първите облекчения, които настъпват, след като спрат храните съдържащи глутен е по-добро храносмилане. Но дори и да нямате непоносимост към глутен, вие също ще се чувствате много по-добре. Неразположения като диария, запек, подуване на корема, газове, спазми, ще намалеят значително.


 

Възпалението и усещането за болка по тялото са другото неразположение, което може да елиминирате, спирайки/намалявайки консумацията на глутенови храни. Болките в ставите ще намалеят или изчезнат напълно, мускулните спазми също, както и главоболието, изтръпването на крайниците.

 

 

dnes.bg

 

Още по темата Храни, засилващи тревожността

 

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата