Загубата на способността да усещаме храната може да се окаже трудно за справяне състояние. Изследвания установяват, че тя обикновено върви ръка за ръка със загубата на обонянието. Около 5% от пациентите, които посещават лекарския кабинет, заради подобно оплакване, всъщност не са засегнати от нарушения, свързани с пряко вкусовите рецептори.
По отношение на загубата на вкуса има различни степени, в които може да се изрази – от частична, до пълна. Пълната загуба на вкуса е рядко срещано състояние.
Ако храната ни се струва безвкусна или с метален вкус, то причината може да е някоя от следните...
1. Травма в областта на главата
Тези травми могат да причинят увреждания в областите на централната нервна система, която е важна за обработването на вкусовите стимули. Тези травми може да са причина за загуба на вкуса и дори обонянието, а при някои случаи на тежка травма на главата увреждането може да бъде необратимо.
2. Дефицит на витамин B
От данните на различни изследвания става ясно, че недостигът на витамин B12 може да доведе до загуба на вкуса и обонянието, ако не се третира за продължителен период от време. За да установим дали нивата на този витамин са в норма, трябва да се направи кръвен тест.
3. Диабет
Загубата на способността да усещаме различните вкусове може да бъде и признак на диабет тип 2, особено сред хората, които са над 50-годишна възраст.
4. Остаряване
Естествените процеси на остаряване са сред причините за загубата на вкуса, поради промените във вкусовите рецептори.
Изследователите поясняват, че се раждаме с 10000 вкусови рецептори, но след като достигнем до средна възраст, броят им започва да намалява.
Puls.bg
Коментари