4 вероятни причини за загуба на вкуса

Сред тях е и диабетът

4 вероятни причини за загуба на вкуса


Загубата на способността да усещаме храната може да се окаже трудно за справяне състояние. Изследвания установяват, че тя обикновено върви ръка за ръка със загубата на обонянието. Около 5% от пациентите, които посещават лекарския кабинет, заради подобно оплакване, всъщност не са засегнати от нарушения, свързани с пряко вкусовите рецептори.
 
По отношение на загубата на вкуса има различни степени, в които може да се изрази – от частична, до пълна. Пълната загуба на вкуса е рядко срещано състояние.
 
Ако храната ни се струва безвкусна или с метален вкус, то причината може да е някоя от следните...
 
1. Травма в областта на главата

 
Тези травми могат да причинят увреждания в областите на централната нервна система, която е важна за обработването на вкусовите стимули. Тези травми може да са причина за загуба на вкуса и дори обонянието, а при някои случаи на тежка травма на главата увреждането може да бъде необратимо.
 
2. Дефицит на витамин B
 
От данните на различни изследвания става ясно, че недостигът на витамин B12 може да доведе до загуба на вкуса и обонянието, ако не се третира за продължителен период от време. За да установим дали нивата на този витамин са в норма, трябва да се направи кръвен тест.

3. Диабет
 
Загубата на способността да усещаме различните вкусове може да бъде и признак на диабет тип 2, особено сред хората, които са над 50-годишна възраст.
 
4. Остаряване
 
Естествените процеси на остаряване са сред причините за загубата на вкуса, поради промените във вкусовите рецептори.
 
Изследователите поясняват, че се раждаме с 10000 вкусови рецептори, но след като достигнем до средна възраст, броят им започва да намалява.

Puls.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата