IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
12:56 | 8 септември 2016
Обновен: 21:24 | 13 май 2025

Оризовият оцет може да забави стареенето

Той е полезен и когато се добави към напитка и се консумира непосредствено преди хранене

По материала работи: Ставри Таргов
Оризовият оцет може да забави стареенето

 

Оризовият оцет, който е добит от кафяв ориз, добавя към храната характерен вкус и съдържа изобилие от полезни за здравето аминокиселини. Тези вещества са необходими за правилното храносмилане и усвояването на хранителни вещества. Аминокиселините помагат и за разграждане на вредните натрупвания на токсични мазнини в организма.
Още някои ползи за здравето от консумацията на оризов оцет от кафяв ориз...
 
Забавят се процесите на стареене

 

Според д-р Йошио Такино от Университета Шизука в Япония автентичният оризов оцет съдържа 20 аминокиселини и 16 органични киселини. Те помагат за предотвратяване образуването на токсични мазнини.
Такино пояснява, че когато ненаситените мастни киселини от растителни мазнини и други храни се нагреят по време на готвене, при излагане на светлина или при окисление в процеса на обмяна на веществата, мастните пероксиди допринасят за стареенето и образуването на холестерол.
 
Подпомага се храносмилането

 

Когато калцият се усвои правилно от храната, която консумираме, той подпомага здравето на костите, следователно и в превенцията на остеопороза. Оризовият оцет от кафяв ориз съдържа оцетна киселина, която е от полза за усвояването на основни витамини и минерали.

 

Полезен е за сърдечносъдовото здраве
 

 
Тъй като потиска мастните пероксиди, оризовият оцет от кафяв ориз е от полза и за намаляване или предотвратяване натрупванията на вредния холестерол по стените на кръвоносните съдове.
Консумирането на този оцет може да намали нивата на кръвното налягане, LDL холестерола и същевременно да повиши тези на „добрия“ HDL холестерол. Препоръчително е да добавим оризов оцет към салатата, за да я направим по-здравословна.
Оризовият оцет от кафяв ориз е полезен и когато се добави към напитка и се консумира непосредствено преди хранене.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна