Варна °
fallback
Живот
09:50 | 19 септември 2016
Обновен: 21:32 | 19 май 2025

Предимствата на пяната в бирата

Дължи се на протеин в ечемика, който отблъсква водата

По материала работи: Пламен Янков

Пяната на бирата й пречи да се разлива при носене, защото мехурчетата край стените на халбата поглъщат енергията от движението на вълните, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на швейцарски учени, цитира БТА.

 

При поклащането на течността в съд, вълните постепенно стават по-малки, защото намалява енергията. Когато има пяна, мехурчетата упражняват налягане върху стените, при което използват повърхностното напрежение на водата, за да прилепнат до стените. Това намалява вълните много по-бързо от обичайното.

 

Освен че донякъде пази бирата от разливане, пяната има и други достойнства. Тя се дължи на протеин в ечемика, който отблъсква водата. Затова и образува мехурчета от въглероден двуокис на повърхността й. Тези малки мехурчета освобождават ароматни молекули от бирата във въздуха и засилват вкуса й.

 

Пяната също може да промени вкуса на бирата и да й придаде усещане за мекота.

 

Резултатите от изследването на учените от Федералното политехническо училище в Лозана са публикувани в сп. "Физика на флуидите".

 

dariknews.bg

 

Четете още В Белгия пуснаха в експлоатация… биропровод

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback