Варна °
fallback
Живот
19:01 | 25 октомври 2016
Обновен: 11:54 | 16 май 2025

Гладът няма отношение към приема на калории

Това твърдят британски изследователи

По материала работи: Ставри Таргов

Все по-често се натъкваме на храни, които претендират, че могат да потиснат апетита и в същото време да оставят чувството за ситост за по-дълго. Според изследователи обаче тези фактори не са склонни да се отразят на общия прием на калории.   При анализа на данните от повече от 460 проучвания специалистите от Университета на Шефилд във Великобритания установяват връзка между чувството на глад и количеството калории, които консумираме.   Затлъстяването е проблем, който засяга хората в глобален мащаб, а основната причина за него е енергийният дисбаланс – когато консумираме повече калории, отколкото организмът се нуждае. По този начин се стига до натрупване на излишно тегло.   Ключът към загубата на излишни килограми и поддържане на здравословно тегло се крие в консумацията на здравословна диета и придържане към препоръчителния дневен прием на калории – около 1600 – 2400 за жените и 2000 – 3000 за мъжете, в зависимост от физическата активност.   В отговор на желанието на много потребители за загуба на килограми чрез промени в хранителния режим, в търговската мрежа започват да се предлагат пакетирани храни, за които се твърди, че могат да потиснат апетита и да оставят усещането за ситост за по-дълго.   Според данните на британските изследователи няма връзка между апетита и приема на калории.

Изследователският екип стига до тези заключения, след като анализира данни от 462 проучвания, свързани с апетита и консумацията на калории.   От анализа става ясно, че едва 6% от тези проучвания установяват пряко статистическо сравнение между апетита и приема на калории, а само в половината от тях се открива директна връзка между апетита и приема на калории.   Специалистите допълват, че са нужни допълнителни проучвания в областта, които да установят какво точно влияе на количеството калории, които консумираме и дали факторите, свързани с околната и социалната среда, имат отношение.   Данните са поместени на страниците на сп. Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Puls.bg

 

Още по темата  Обвиниха Мис Исландия 2015: Дебела си!

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback