Варна °
fallback
Живот
16:39 | 15 ноември 2016
Обновен: 16:38 | 15 май 2025

Определени цветове храна - по-вкусни от други

Италиански учени публикуваха интересни данни за човешки мозък

По материала работи: Пламен Янков

Човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно. Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА. Човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно. Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

 

Цветът ни насочва дали да ядем нещо, защото храната се възприема първо с очите. Хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколито.

 

"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина", каза Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.

 

"Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории. Зелените храни обикновено са диетични. Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории. Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна", коментира още тя. 

 

Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети освен храната, пише nova.bg. Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки. 

 

Четете още Хранителна детоксикация на най-важните органи в тялото

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback