Много хора смятат, че постните ястия не биха им били вкусни. По-възрастните помнят времето, когато месо се сервираше само в събота или неделя и на празник. Ето няколко рецепти от тефтерчето на баба от онова време, които ще направят постите по-вкусни:
Боб в гърне по рецепта на баба
Продукти:
2 ч. ч. бял боб
2-3 глави кромид лук
1 домат
1 морков
2 с.л. едросмляна лютеница
олио
целина
чубрицa
сол
1-2 ч. л. захар
брашно
червен пипер
Начин на приготвяне:
Бобът се измива, след което се вари в глинено гърне (ако нямате в тенджера с по-дебело дъно.
Преди да се свари напълно се добавят нарязаните на полумесеци глава лук, на шайби - морков, целината и олиото.
Когато продуктите омекнат се добавят и домата, чубрица, сол и захар.
Ястието се оставя да поври 30 минути.
Приготвя се запръжка от останалата ситно нарязана глава лук, лютеницата, брашно и червен пипер в съотношение 1:2, след което тя се изсипва в гърнето при останалите продукти.
Бобът в гърне по рецепта на баба се разбърква и се поднася.
Страхотни картофи на фурна
Продукти:
1 кг картофи
250 мл доматено пюре
босилек, риган, чесън на прах, шарена сол, чубрица, сол
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се сваряват до полуготовност. Доматено пюре се размива с малко вода и се разбърква с всички подправки. Слагат се картофите в тавичка, залива се с доматеното пюре и се запича до готовност, до напълно поемане на пюрето и се поднасят само картофите. Малко преди да е е готово се запича само на горен реотан, за да се получи леко хрупкава коричка. Поднасят се както топли, така и студени.
Печени чушки с доматен сос
Продукти:
10-12 бр. чушки
500 г домати
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. сол
1 щипка захар
2 с.л. магданоз
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Чушките се опичат и обелват. Лукът се задушава в олиото със сол и малко вода. Добавят се червеният пипер и настърганите домати. Когато се сгъсти се слагат захарта и магданозът. Чушките се подреждат в голяма чиния и се заливат със соса.
Пълнени чушки с ориз и маслинена паста
Продукти
10-12 бр. чушки
2 глави лук
1 ч.ч. ориз
5-6 бр. домати
2 с.л. маслинена паста
1/2 ч.ч. олио
черен пипер
магданоз
сол (много малко, защото маслинената паста е солена)
Начин на приготвяне:
Изчистеният ориз се задушава в половината от мазнината. Прибавят се ситно нарязания лук, меката част на доматите, нарязани на ситно, маслинената паста, сол и черен пипер на вкус. Чушките се почистват от дръжките и семето, посоляват се отвътре и се напълват до 2/3 с оризовата смес. Отгоре се поставя по 1 парченце домат. Чушките се нареждат в тавичка и се заливат с останалата част от доматите, нарязани на ситно и смесени с останалата мазнина. Доливат се 2 ч.ч. гореща вода и ястието се пече в умерена фурна. Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.