Варна °
fallback
Живот
19:08 | 7 декември 2016
Обновен: 16:46 | 17 май 2025

Плодовата и натурална захар – полезна ли е?

Няколко факта, които трябва да имаме предвид

По материала работи: Ставри Таргов

 

Добре известно е, че захарта е вредна, но въпреки това трудно можем да устоим на някои изкушения. Много от нас са пристрастени, без дори да подозират. Поради тази причина широко разпространени са различни факти по отношение на ползите и вредите от консумацията на захар. Предлагаме два от най-разпространените митове, свързани с консумацията на захар?   Мит: Смутитата и плодовите сокове са полезни

Въпреки че консумацията на цял плод винаги носи ползи за здравето при плодовите смутита и сокове, това не е точно така. Когато плодът се изцеди, се освобождават захарите в него, което може да причини сериозни вреди на зъбите. Колкото по-голямо количество консумираме в рамките на деня, толкова по-голяма е вредата за зъбите. Специалистите препоръчват консумацията на плодов сок да се ограничи до 150 мл на ден, за да предпазим здравето на зъбите си. По същата причина е препоръчително да се избягва и консумацията на прекалено големи количества сушени плодове.   Мит: Натуралните алтернативи винаги са полезни

Дали наистина е по-добре да заменим рафинираните захари с натурални, включително кленов сироп, нектар от агаве и мед? По тази тема има различни мнения, но тези естествени подсладители също са с високо съдържание на захар и също следва да се използват пестеливо.

 

Агаве нектарът и медът по-специално са по-калорични в сравнение с рафинираната захар, макар същевременно да съдържат повече антиоксиданти и хранителни вещества. При захарите, които са с по-високо съдържание на фруктоза, като сиропът от агаве, има по-малка вероятност да причинят „скок“ в нивата на кръвната захар.

 

От друга страна, високото съдържание на фруктоза натоварва черния дроб и при претоварване на органа се получава натрупване на мазнини. Puls.bg

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback