Варна °
fallback
Живот
14:07 | 27 декември 2016
Обновен: 04:47 | 19 май 2025

Деликатес от фекалии е най-нехигиеничното ястие в Европа

А Вие бихте ли опитали "Мердокио"?

По материала работи: Пламен Янков

Рецептата за специфичното ястие "Мердокио" датира от древни времена, разказва главният готвач Морено Кардоне.

Деликатесът обаче е обявен за нехигиеничен от Европейския съюз.

 

Причината е, че "Мердокио" се приготвя от фекалиите и вътрешностите на горския бекас

Тази птица е с големината на гълъб. Храни се основно с червеи, ларви и възрастни насекоми, които събира сред паднали листа и мека влажна почва. Яде и семена, и други части на растения. Обитава широколистни, смесени и иглолистни гори. У нас горският бекас се среща целогодишно и е вписан в Червената книга за застрашени видове.

"Кралицата на горите" така Морено Кардоне нарича бекаса. Птиците му донася ловецът Виктор, който ловува в горите на Тоскана.

Как се прави "Мердокио"

Птицата се почиства добре от перата, след това се изваждат черният ѝ дроб, червата и сърцето. Нарязват се на дребно и се запържват в тиган. Сместа се сервира върху брускети.

Шеф Кардоне признава, че тези съставки отблъскват някои хора, но според него в ястието няма нищо необичайно.

Здравните наредби, наложени от ЕС обаче забраняват продаването на деликатеса.

 

vesti.bg

 

Четете още "Лайнарка" експлодира на светофар (Видео)

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback