IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:51 | 13 април 2017
Обновен: 15:01 | 16 май 2025

Няколко хитринки за хубави и здрави великденски яйца

Трябва да следваме няколко стъпки

По материала работи: Борис Проданов
Няколко хитринки за хубави и здрави великденски яйца

Приготвянето на великденските яйца започва с това как да ги сварим без да се счупят. Това не е лека задача. Случвало се е да установим, след като сме ги сварили, че всички са се напукали.
 

Разочарованието е най-вече в очите на децата, които с нетърпение чакат да помогнат в боядисването. Трябва да следваме няколко стъпки, за да не ни се случват такива непредвидени ситуации. Вижте ги:

 

Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им.
 

Важно е кога да сложим яйцата във водата. Някои препоръчват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода.
 

Яйцата задължително се поставят на един ред, само по дъното на съда, в които ги варим. Водата трябва да бъде около един пръст над яйцата.

 

Сложете 1 ч.л сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет.  Яйцата се варят се на бавен огън.

 

За твърдо сварени яйца са нужни около 8-10 минути.
Не пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене.

 

Пригответе си боите в купички. Прибавете по 1 с. л. оцет към всяка боя, за да „хваща“ по-добре и напълнете купичките с гореща вода. Сложете яйцето и изчакайте 1-2 минути да се боядиса.

 

А за боядисването и украсяването на великденските яйца можем да развихрим въображението си и да проявим творческата си страна.

 

Четете още: Боядисват 5000 яйца в Бачковския манастир на Велики четвъртък

 

 

Коментари

Новини Варна