IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:58 | 14 юли 2017
Обновен: 10:20 | 20 април 2024

Президентът пристига за военното учение Бриз 2017

Чуждестранните кораби акостират днес, а операциите на море стартират на 18 юли

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

Президентът на България Румен Радев ще се включи в 21-ото издание на военното учение Бриз 2017. Той ще пристигне във Варна в сряда, 19 юли, за да наблюдава различни епизоди от учението. Пред върховния главнокомандващ ще бъдат демонстрирани „Противодействие на терористична група завладяла кораб“, „Ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище – борба с пожара и евакуиране на пострадалите“, „Противодействие на нелегален трафик на мигранти и спасяване на голям брой хора на море“, „Отразяване на  нападение на въздушен противник“, „Атака на подводница с използване на противоподводни бомби“, „Артилерийска стрелба по въздушна цел“, „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море“ и др.


Операциите са част от втория етап на сертификация на фрегатата „Дръзки“, която ще се извърши по време на учението Бриз 2017 от български експерти, съгласно методиката за оценка на НАТО. След приключване на процедурата корабът ще има право да участва в операции на международната организация за военно сътрудничество.  Фрегатата и към момента има това право, но сертификацията й изтича и се налага да бъде подновена. Първият етап от процедурата е протекъл по време на учението „Черно море“.  По време на „Бриз 2017“ тя ще бъде финализирана. 


Над 1700 военнослужещи, 20 бойни и спомагателни кораба, 1 подводница, 4 самолета и 2 вертолета ще се включат в тазгодишното издание на учението с международно участие. Те са представители на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Втора постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса. Освен военнослужещите в учението ще се включат и 83-ма представители на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Най-мащабно е участието на турските Военноморски сили. 


18 юли е първият ден на море от тазгодишното издание на учението „Бриз“. Чуждестранните кораби пристигат на пристанището днес. В неделя от 15 до 19 часа те ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на Варна. По рано през деня са традиционните спортни мероприятия – състезание по волейбол в Спортната зала на Първа езикова гимназия, плувна надпревара в басейн „Приморски“ и теглене на въже на Морска гара. В понеделник – 17 юли командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител и кмета на Варна.


Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на участващите в учението страни. В тазгодишното издание на учението България ще се включи с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 900 души личен състав от ВМС, 2 самолета от военновъздушните сили и две групи представители от сухопътни войски – група за гражданско цивилно сътрудничество и група за психологически операции. 


Учението Бриз започва през далечната 1993 г. До момента в него са участвали 165 чуждестранни кораба. Откакто България е член на НАТО в учението се включват само натовски държави. Преди това в него са участвали всички, които са били част от инициативата „Партньорство за мир“. 
 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна