IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:42 | 19 септември 2017
Обновен: 15:50 | 30 април 2024

Със 772 802 лв. финансират целодневното обучение във Варна

Трансферът е насочен към ОУ „Капитан Петко войвода“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Христо Смирненски“

По материала работи: Слав Велев
Със 772 802 лв. финансират целодневното обучение във Варна

772 802 лв. са преведени от държавния бюджет към община Варна за подкрепа на целодневното образование в три училища – ОУ „Капитан Петко войвода“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Христо Смирненски“. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“ с водещ Иван Барбов. Общо 1 062 114 лв. са насочени от държавата към бюджетите на общините за финансиране на два модула на националната програма за осигуряване на съвременна образователна среда. 


За 2476 деца във Варна е осигурена целодневна форма на обучение през новата учебна година. „Тук сме длъжници на родителите и мога отговорно да го заявя. Мислим мерки до 2020 г. как да изпълним пълноценно закона, който не случайно предвижда отлагателен срок точно за целодневното обучение. Всички сме на ясно, че в големите градове като София, Пловдив и Варна има проблеми с базата. Строежът на нова сграда на Математическата гимназия до голяма степен ще реши казусът с базата за основните училища в  квартал „Чайка“. Трябва да помислим как да решим този проблеми и с другите училища във Варна“, каза Лилия Христова. 


Според директора на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ и председател на ресорната комисия в НСОРБ, е нужно да се прецизира приемът в първи клас. „Очаква се промяна в делегираните бюджети. Надявам се формата, която ще се приеме да бъде такава, че да няма непрекъснат „лов“ на деца в училищата и да се приемат толкова, колкото базата може да поеме. Нужно е и разбиране от страна на директорите във връзка с преструктурирането“, заяви Лилия Христова.


Полина Петрова


Четете още:

До месец започват мащабните ремонти в училища във Варна, финансирани с европари


Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (15.09.2017) - Готови ли са всички общински училища за 15 септември?


 

Коментари

Новини Варна