Варна 16°
fallback
Новини Варна
12:21 | 26 април 2018
Обновен: 09:53 | 24 април 2024

Кампанията „Не шофирай, ако си пил“ във Варна продължава до края на абитуриентските балове

Предвидените дейности целят опазване на живота и здравето на младите хора на пътя

По материала работи: Борис Проданов

Кампания „Не шофирай, ако си пил“ организира дирекция „Превенции“ към община Варна за десета поредна година. Дейностите по нея, стартирали през месец април, ще продължат до 31 май, като на фокус са абитуриентите във Варна, съобщи на пресконференция в зала Варна Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции”.

 

„Инициативата, освен към обществото като цяло, е насочена предимно към учениците и студентите, като целта е да бъдат убедени младите хора, че трябва да спазват закона и тогава, когато са употребили алкохол в никакъв случай да не сядат зад волана“, отбеляза тя, като уточни, че от стартирането на кампанията преди 10 години, до момента не е имало пътно-транспортно произшествие с абитуриенти, завършило фатално. „Това е основната цел и я постигаме. Очакваме чрез тази кампания да достигнем до над 10 000 ученици, студенти, абитуриенти и млади шофьори в града“, заяви Светлана Коева.

 

Множество материали под формата на стикери, ароматизатори, силиконови гривни с посланието на кампанията, подложки за напитки и бележници, ще достигнат до всеки зрелостник в последния учебен час с апел за разумно поведение на пътя. В кампанията са се включили и всички университети на територията на града, както и десетте училища, в които се работи по метода „Връстници обучават връстници“.

 

Предвиждат се беседи и прожекции на тематични филми в училищата. „Целта им е да покажат на младите хора колко могат да струват две чашки алкохол, ако след това се седне зад волана, както и да им покажем какви ще бъдат последствията, ако допуснат да шофират в нетрезво състояние“ отбеляза  Венелин Урдев, член на управителния съвет на „Асоциацията за защита на застраховани и пострадали“, партньор в кампанията.

 

ОД на МВР – Варна, както в предходните години, така и през тази, също ще бъде активен партньор в провежданата кампания, обяви гл. инсп. Петко Камбуров началник в сектор „Пътна полиция“. „Успоредно с това в ОД на МВР- Варна са предприети редица организационни мерки, чрез провеждане на специализирани полицейски операции с пряка насоченост управление на МПС от водачи употребили алкохол или наркотични вещества. Активно се провеждат и мероприятия във връзка с предстоящите абитуриентски празници. В съчетание на такъв вид превантивни кампании и контролната дейност, която се осъществява от полицейските служители в последните няколко години статистиката сочи, че на територията на МВР- Варна няма загинали в ПТП вследствие употреба на алкохол или упойващи вещества, а тежките произшествия на територията на областта са по-малко от 5 %, поясни той.

 

По думите му от началото на годината до края на месец март са извършени 13 172 проверки с дрегер на водачи зад волана. Вследствие на тях са установени 111 водачи с положителни проби за алкохол, като 48 от тях са с резултати от пробите над 1,2 промила. Установени са и 20 водача употребили наркотични вещества, като за двама от тях е установена употреба на кокаин.

 

Инсп. Камбуров съобщи още, че пътно-транспортните произшествия в областта вследствие употреба на алкохол или наркотични вещества от водачите са 16 на брай, като сред тях няма тежки катастрофи. Той бе категоричен, че контролът в тази насока дава добри резултати.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback