IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:45 | 22 февруари 2021
Обновен: 23:37 | 25 април 2024

От понеделник личните лекари започват да бодат. Във Варна джипитата още не знаят как да вземат ваксината

Пациентите искат сами да изберат препарата срещу COVID-19

По материала работи: Слав Велев
От понеделник личните лекари започват да бодат. Във Варна джипитата още не знаят как да вземат ваксината

От понеделник и личните лекари се включват във ваксинацията. Проверка на Радио Варна в ДКЦ-1 "Св.Клементина" във Варна показа, че дошлите за ваксина при личния си лекар са по-скоро изключение. Пред кабинетите имаше предимно хора дошли за попълване на книжки за лекарства от НЗОК и за направления. Дежурни джипита споделиха, че все още нямат известие от РЗИ по телефона или по електронната поща кога да отидат да вземат дозите с ваксини. Това се прави по график, за да няма струпване на лекари в инспекцията. Процедурата е такава по принцип и за всички други ваксини, обясниха лекари. Очакването им е, че днес или утре ще бъдат известени кога да отидат в РЗИ с хладилната си чанта, за да получат ваксини срещу Ковид-19. В списъците им има записани няколко десетки пациенти, от различни възрасти.


Хората, които искат да се ваксинират срещу Ковид-19 искат да имат избор на ваксина. Това споделиха и джипита и пациенти. Особено възрастните предпочитат ваксината на "Пфайзер", пред тази на "Астра Зенека", заради разпространените информации, че е подходяща за хора до 65 г., стана ясно от анкетата в репортажа.

Докато личните лекари очакват известие от РЗИ, днес по график работеше разкритият ваксинационен кабинет на ДКЦ-1, където чакаха 6-7 човека. Преди да влязат попълват Декларация за информирано съгласие.

През март се очакват още половин милион дози от всички ваксини, както и одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса, това обяви през почивните дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

153 са съобщенията за нежелани реакции след поставянето на ваксината при направени до момента над 110 хиляди имунизации, съобщи държавният здравен инспектор доц.Ангел Кунчев. Сигналите са постъпили в Изпълнителната агенция по лекарствата и голямата част от тях са типични грипоподобни симптоми. По думите на доц. Кунчев тези симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела. Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета.

Коментари

Новини Варна