IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:45 | 25 май 2021
Обновен: 02:35 | 18 април 2024

На поход: Чистят "Перчемлията" и района около "Аладжа манастир"

Мащабно и трайно почистване ще се проведе тази неделя край Варна

По материала работи: Слав Велев
На поход: Чистят "Перчемлията" и района около "Аладжа манастир"

Мащабно и трайно почистване на местност "Перчемлията" и района около "Аладжа манастир" ще се порведе под формата на поход тази неделя, научи ИА "Черно море".

На 30 май 2021 г., неделя, сдружение Пауър Джъмп организират мащабно почистване на местностите Перчемлията, Черноморска панорама и района около Аладжа манастир, като част от по-дългосрочната им кампания за подобряване на чистотата на околната среда. Събитието е обявено като Поход #БезОтпадъци по случай откриването на международната инициатива MOVE Week – Седмица на физическата активност и спорта.

На 30 май, неделя, между 10:00 и 14:00 ч. всички любители на движението сред природата могат да се включат във въпросния Поход #БезОтпадъци, комбинирайки полезното с приятното – разходка сред природата, почиствайки местност Перчемлията, Черноморска панорама и района около Аладжа манастир.

Ще има обособени два пункта за раздаване на консумативи на място:

Паркинг на информационен център до чешмата на Аладжа манастир (Дървената къща)

Началото на местност Перчемлията – пресечна точка на ул. Сатурн и ул. Касиопея

Организаторите не са сами в своята битка. Зад тях застават група институции, които ги подкрепят организационно и логистично. От страна на Община Варна ще има позиционирани големи съдове за извозване на събраните отпадъци и едрогабаритни битови отпадъци от местните жители, които ще са позиционирани на:

Задният вход на Аладжа манастир

Началото на местност Перчемлията – пресечна точка на ул. Сатурн и ул. Касиопея

От страна на Община Аксаково съдове ще бъдат поставени в аксаковската страна на местност Перчемлията (Черноморска панорама).

Държавно горско стопанство - Варна ще се включат в почистването с екип от доброволци и консумативи. Природен парк "Златни пясъци" партнират с разпространение на информацията сред доброволчески групи и привличане на съмишленици за почистване на териториите на Перчемлията и на природния парк в района на Аладжа манастир. Еко-Партнърс осигуряват консумативи – чували и ръкавици, за всички доброволци желаещи да се включат.

От Пауър Джъмп не разчитат само на почистването, за да се справят със замърсяването на района. Те са провели серия от срещи и разговори, съвместна кръгла маса с всички партниращи институции, включително и представители на местната общност, за да диагностицират добре от къде идва проблемът с регулярното и мащабно замърсяване на толкова красиви зелени територии. В допълнение организацията е провела проучване сред местната общност, чрез което да събере по-обективна информация относно потреблението, генерирането на отпадъци и нуждата от тяхното извозване, данните от което бяха използвани, за да се обоснове нуждата пред Община Варна от обезпечаване на местност Перчемлията с контейнери за събиране на отпадъци и тяхното регулярно извозване.

След подобряване на системата за извозване на отпадъци и почистване на местност Перчемлията и съседни територии, следваща стъпка за справяне с проблема със замърсяването ще бъде дългосрочна комуникационна кампания, започваща през месец юни с поставянето на информационни табели в населената част и по туристическите маршрути.

Коментари

Новини Варна