IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:45 | 2 юни 2021
Обновен: 08:20 | 25 април 2024

Комисията "Цацаров" иска имущество за 1,7 млн. лв. от варненски бизнесмен

Срещу Бойчо Христов са внесени две искови молби

По материала работи: Слав Велев
Комисията "Цацаров" иска имущество за 1,7 млн. лв. от варненски бизнесмен

Срещу варненския бизнесмен Бойчо Христов са внесени две искови молби на обща стойност 1,7 млн. лева от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).  

Обвиненията от прокуратурата срещу Христов са за това, че като управител на фирми не е плащал данъци в особено големи размери и е създавал счетоводни документи с невярно съдържание. 

Срещу съучастника му Стойчо Стойчев също е внесена искова молба за имоти и три автомобила за общо 316 хил.лева. Той е с обвинение от прокуратурата, че е използвал документи с невярно съдържание пред приходните органи.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), оглавявана от Сотив Цацаров, внася искове в окръжни съдилища в страната на обща стойност над 6 955 000 лева. В тази цена влизат и моторни превозни средства и недвижими имоти, уточняват от комисията.

В Окръжния съд в Бургас се внася искова молба срещу Христо Христов за 226 402 лева, претендира се и стойността на един автомобил и на седем недвижими имота - идеални части от апартамент и паркомясто в Бургас, както и идеални части от поземлени имоти в Българево.

Проверката на КПКОНПИ срещу Христов е започнала след обвинението му от прокуратурата, че като директор на Дирекция "Устройство на територията, строителство, кадастър, екология и инвестиционно проектиране" в Община Созопол е действал като съизвършител с други длъжностни лица при присвояване на средства в особено големи размери. Той е изготвил документи за поемане на задължения и искания за извършване на разходи, с което е улеснил присвояването на сумите, поверени за управление на кмета на общината.

В Окръжния съд в Русе пък се внася искова молба за 3 528 527 лева срещу Венцислав Петров. В цената са включени и 45 моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че е съучастник в присвояването на средства в особено големи размери от Община Созопол.

В същия съд се внася и иск на стойност 316 350 лв. срещу Стойчо Стойчев, съучастник на Христов. Претендират се и три автомобила. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че е използвал документи с невярно съдържание пред приходните органи.

В Окръжния съд в Пловдив КПКОНПИ внася две искови молби. За Стоимен Рупков се претендира сумата от 596 421 лева. Той е с обвинение от прокуратурата за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери. За Ивайло Иванов пък се претендира сумата от 307 250 лева, в която е включена и стойността на три недвижими имота. Проверката срещу него е започнала след обвинение от прокуратурата за това, че като длъжностно лице в охранителна фирма е присвоил сума в особено големи размери.

Искова молба срещу Павел Пенов на стойност 609 399 лева е внесена в Окръжния съд в Бургас. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност - управител на болница "Д-р П. Павлович" в Свищов, той не е подал в срок годишната си декларация по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.

А в Окръжния съд в Бургас комисията внася иск срещу Мартин Душев, той е на стойност 42 188 лева. Душев е обвинен от прокуратурата за това, че е държал с цел разпространение наркотични вещества.

И пред Окръжния съд в Шумен КПКОНПИ претендира 160 153 лева срещу Коце Коцев, който е с обвинение за разпространение на високорискови наркотични вещества - метамфетамини.

Коментари

Новини Варна