IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
14:45 | 22 февруари 2022
Обновен: 20:04 | 25 април 2024

Оставиха в ареста обвиняемите, арестувани с огромно количество хероин на АМ "Тракия"

Те бяха спипани след акция с наркотик за 850 хил. лева

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста обвиняемите, арестувани с огромно количество хероин на АМ "Тракия"

Двама обвиняеми за контрабанда на близо 9,5 кг хероин остават за постоянно в ареста, след като мерките им за неотклонение бяха потвърдени от Варненския апелативен съд

Дрогата беше открита в автомобил, спрян за проверка на 11 февруари на магистрала „Тракия” до Ихтиман. Зад волана е бил 61-годишният Мустафа М., а в пилотна кола пред него се е движил 43-годишният Марио М. По-късно бяха арестувани 47-годишният Сергей И. 56-годишният Исмаилаки М.

Според държавното обвинение, хероинът бил внесен от Турция през ГКПП „Капитан Андреево“ и е предназначен за разпространение в София и Варна.  

Защитата на Марио М. помоли за „домашен арест“ с електронно проследяване, предвид заболяванията на членове на семейството му. Дори да има данни за съпричастността му към престъплението, семейните причини не биха му позволили да се укрие, посочи адвокатът му.  

Защитата на Исмаилаки М. изтъкна неговото влошеното здравословно състояние, както и че обвиняемият няма съпричастност с деянието. 

Представителят на Апелативната прокуратура обори тази теза с наличието на свидетелски показания, веществени доказателства и справка от приложените специални разузнавателни средства. Стойността на задържания хероин е близо 850 хил. лв. При доказване на първото обвинение за контрабанда – законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 до 300 хиляди лв. Държането на наркотици с цел разпространение се наказва с между 5 и 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лв., припомни апелативният прокурор. 

Въззивната инстанция прие за законосъобразно задържането под стража на двамата обвиняеми. Съдебният състав уточни, че предположението за съпричастността на Исмаилаки М. и Марио М. се извежда от съпоставката на данните от СРС с резултатите от извършените претърсвания и изземвания, веществените доказателства и данните от мобилните телефони, както и информацията от камери за видеонаблюдение. По отношение на Марио има и гласни доказателства. 

Престъпната дейност се отличава с прикритост и конспиративност, предварително създадена организация, набавяне на специфичен ресурс, участие на широк кръг лица и територии, международен елемент. Хероинът е в значително количество, което безпрепятствено е преминало държавната граница. Всичко това сочи завишената обществена опасност, както на деянието, така и на извършителите. 

Събраните данни водят до необходимост от определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда. Освен че законът предполага риск от укриване и извършване на престъпление при тежки умишлени престъпления, наказуеми с лишаване от свобода, в случая липсват доказателства, които да опровергаят тази хипотеза, обяви съдът. 

С тези аргументи въззивният съдебен състав прецени жалбите срещу задържането на двамата обвиняеми като неоснователни, а определенията на Варненския окръжен съд за задържането им под стража като правилни. 

Определенията на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.

Коментари

Новини Варна