IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:15 | 14 април 2022
Обновен: 10:52 | 25 април 2024

Украинци превзеха лукс имотите във Варна, искат да са до морето

Жилищата под наем около "Морската градина" вървят като топъл хляб

По материала работи: Слав Велев
Украинци превзеха лукс имотите във Варна, искат да са до морето

Снимката е илюстративна: АCCENT

Бежанската криза раздвижи имотния пазар във Варна, жилищата под наем около "Морската градина" вървят като топъл хляб за украинците.

Бежанската криза заради войната в Украйна оказва сериозно влияние върху наемния пазар на недвижими имоти във Варна, отчитат местните брокери. Около 60-70% от всички търсещи жилища под наем в момента са украинци, показват данните на фирмите през последния месец.

Най-желан и предпочитан е районът на Морската градина и всички жилища в близост до морето.

„Отчитаме голям интерес в сегмента на луксозните имоти от страна на украинците, които пристигат у нас. Тези от тях, които могат да си позволят по-луксозен имот, със сигурност се съобразяват с нуждите си и предпочитат големи жилища, оборудвани с всичко необходимо за нормален живот. Не липсва и търсене на къщи под наем“, твърдят брокерите.

Средният бюджет на наемателите на луксозни жилище във Варна е около 600 евро, като се оказва достатъчен, за да открият подходящ за тях дом, казват още експертите.

По отношение на информацията, че собствениците на имоти във Варна вземат по два депозита от украинските наематели, брокерите обясняват, че това е редовна практика, за да се предпазят от евентуални рискове - неплащане на наеми или на разходите за консумативи, както и на щети в жилището. Стандартната практика на наемния пазар на жилища в България е при подписване на договор да се плаща 1 месечен наем плюс 1 депозит, който обикновено е в размер на наема. С депозита собственикът се подсигурява, ако наемателят се окаже недобросъвестен и остави неразплатени сметки или причини щети по имуществото.

Освен тоталната доминация на наемния пазар на жилища от украинските бежанци, част от тях търсят и имоти за закупуване, като отново предпочитаната локация е в близост до морето.

Коментари

МК ( преди 9 месеца )
Има нещо такова. Живея до морската градина. Около нас не чувам българска реч. Пълно е с украинци. А на Златните хотелите са пълни с туристи от Украина. Идват за 2 седмици и си отиват. Уж пари нямат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
нмч ( преди 1 година )
rate down comment 1 rate up comment 0
анонимен ( преди 2 години )
Пълни глупости. Повечето Украйнци не са виждали 600 евро на живо през живота си. Писна ми да слушам брокерски измислици, а това в близост до морето е върха на тъпотията. Като че ли Варна е Шанхайе или Лос Анджелис, че да е от някакво значение това. Варна е един *** град който е не повече от 8 километра от край до край.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна