IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:43 | 20 май 2015
Обновен: 05:56 | 25 април 2024

Младите варненци избягват рибата в менюто си

Това сочи проучване

По материала работи: Златина Добрева
Младите варненци избягват рибата в менюто си

Все по-малко млади варненци консумират риба редовно. Това сочи един от изводите от проучване за мястото на рибните продукти в храненето на населението по Черноморието, съобщи д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика в Медицинския университет във Варна.

Колкото по-възрастни са хората, толкова по-често ядат риба, сочи още проучването. Те го правят веднъж-два в пъти в седмицата, докато младите 1-2 пъти в месеца. За съжаление тази негативна тенденция в модела на хранене при младите продължава, каза още д-р Найденова.
Нейното мнение, че черноморските и океанските риби са най-полезни за човека, тъй като са богати на омега3 мазнини и витамин Д. По принцип най-добрият начин за приготвянето им е чрез печене на скара, на фурна и чрез варене. Много е важно рибата да не преминава продължителна термична обработка, за да се запазят хранителните й вещества. Полезните омега3 мастни киселини не са устойчиви на дълго печене или варене и се разрушават лесно, посочи диетологът.

Препоръките на Световната здравна организация и изискванията на профилактика на сърдечно-съдови заболявания са риба да се консумира поне два пъти седмично. За бременните жени и малките деца обаче е по-различно. За тях е важно какви риби да ядат и кои да избягват. Сред непрепоръчителни са хищните като акула, риба тон, кралска скумрия и други.

Рибата като храна е много полезна, тъй като съдържа лесно усвоимо желязо, селен, йод, цинк – все важни вещества за имунитета, обобщи д-р Найденова.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна