IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
11:20 | 8 юни 2022
Обновен: 18:48 | 28 март 2024

Окончателно: Пуснаха вкъщи варненски полицай, съден за подкуп

Мярката за неотклонение на Пламен Н. е била променена от „задържане под стража“ във втората по тежест

По материала работи: Слав Велев
Окончателно: Пуснаха вкъщи варненски полицай, съден за подкуп

Апелативен съд – Варна потвърди домашния арест на служител на МВР, обвинен в корупция. Мярката за неотклонение на Пламен Н. е била променена от „задържане под стража“ във втората по тежест – домашен арест - от Варненския окръжен съд. Прокуратурата протестира пред въззивната инстанция.

Припомняме, че двама полицейски служители бяха обвинени в получаване на подкуп при пътни проверки. Пламен Н. и колегата му били задържани при специализирана операция на 14 април. Повдигнато им е обвинение, че като служители на МВР са приели неследваща се облага, за да не извършат действие по служба – съставяне на акт.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че тезата на държавното обвинение за съпричастността на обвиняемия към деянието не е разколебана. Това, че служителят е временно отстранен от длъжност не отменя опасността той да извърши престъпление. Данните от специалните разузнавателни средства насочват към нови свидетели, които подлежат на разпит и върху тях полицейският служител би могъл да окаже влияние.

Защитата на Пламен Н. отново оспори правната квалификация на повдигнатото обвинение. Адвокатът е категоричен, че доверителят му не е имал правомощия да съставя акт за установяване на административно нарушение. Няма никакви доказателства, че Пламен би се укрил при по-лека мярка, тъй като е семеен, с две малки деца, от 3 години работи в МВР.

Варненският апелативен съд намери протестът на прокуратурата за неоснователен. И към настоящия момент у съда може да възникне изискваното от закона предположение за съпричастност на обвиняемия към вмененото му във вина деяние. Това е видно от събраните доказателства. Няма данни за риск от укриване. Въззивната инстанция е солидарна с извода на Варненския окръжен съд, че опасността служителят да извърши престъпление вече не е в такава степен, която да обоснове задържането му под стража. Затова и настоящият съдебен състав прие, че мярката за неотклонение правилно е била изменена. Домашният арест би осуетил всяка, дори хипотетична опасност, от осъществяване на престъпление.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди определението на Варненския окръжен съд, с което е била изменена мярката на Пламен Н. от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна