IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
13:20 | 16 август 2022
Обновен: 19:59 | 20 февруари 2024

Арестуваха издирван от Интерпол украинец на летище Варна

40-годишният Станислав Х. е роден в Украйна, но живее в Израел

По материала работи: Слав Велев
Арестуваха издирван от Интерпол украинец на летище Варна

Снимката е илюстративна/Летище Варна/АРХИВ

Варненският апелативен съд постанови домашен арест на украински гражданин, издирван от родината си, за да изтърпи наказание по влязла в сила присъда. Той обжалва пред настоящата инстанция определение на Варненския окръжен съд, с което е бил задържан под стража за срок до 40 дни.

40-годишният Станислав Х. е роден в Украйна, но живее в Израел и има и израелско гражданство. Осъден е бил в родината си на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода за това, че е използвал доходи от незаконна търговия и производство на наркотични вещества. От данните по делото става известно, че от 2010 до 2012 г. в гр. Херсон заедно с двама съучастници произвел и продал амфетамин и метамфетамин. Заповед за задържане е била издадена от Областния съд в гр. Херсон през 2012 г., а през 2013 г. мъжът е бил обявен за международно издирване чрез Интерпол. Чуждият гражданин е бил арестуван на Летище Варна.

Адвокатът на Станислав Х. представи договор за наем на апартамент във Варна и характеристика за личността му от работодател в Израел. Така аргументира липсата на обществена опасност на издирваното лице. Защитникът подчерта, че професията на мъжа е свързана със строителство на граждански и секретни обекти.

Представителят на Апелативната прокуратура опонира, че представените документи по никакъв начин не биха препятствали възможността Станислав да се укрие, за да избегне производството по екстрадиция и изтърпяването на наказанието в Украйна.

Въззивният съдебен състав съобрази постъпилата в България чрез Интерпол заповед за задържане, в която е отразено осъждането за извършени две престъпления по Наказателния кодекс на Украйна, свързани с незаконно производство, закупуване, съхранение, транспортиране, изпращане или продажба на наркотични, психотропни вещества и техните аналози. Тези правни норми имат аналог и в националното право на България, като деянията се наказват с лишаване от свобода над 1 година. Съдът отчете, че украинските власти са декларирали намерение за екстрадиция. Има опасност исканото лице да се укрие от предстоящата процедура, предвид данните за неговата мобилност и становището му, че е информиран за присъдата. Станислав Х. трайно се е установил в Израел. По делото обаче няма данни, които да обосноват висока степен на опасност от укриване. Затова най-тежката мярка за неотклонение се явява неподходяща, посочи съдът. Освен това, през май тази година Украйна официално е уведомила държавите-членки на Съвета на Европа за невъзможност да гарантира изпълнение на ангажиментите си по множество международни договори, включително Европейската конвенция за екстрадиция. 

Представеният днес договор за наем, който удостоверява, че исканото лице ще има местоживеене на територия та на Варна даде основание на съда да приеме, че реализирането на намерение от укриване ще се избегне чрез временното задържане на чуждия гражданин под домашен арест за срок до 40 дни. Мярката ще се контролира с електронно наблюдение.

Определението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна