IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:00 | 8 август 2022
Обновен: 20:32 | 18 април 2024

Украинец иска винетка: В б р о й и л и с к а р т а? Безумие на бензиностанция

Ситуацията вбеси актьора Мариан Бачев

По материала работи: Слав Велев
Украинец иска винетка: В б р о й и л и с к а р т а? Безумие на бензиностанция

Снимката е илюстративна/Ало.bg

Глупостта и нахалството у нас разгневиха актьора Мариан Бачев. И станаха причина да разкаже с огромно възмущение случка от родна бензиностанция. Постът му във Фейсбук събра множество одобрения.

Ето какво разказа Бачев:

"На една бензиностанция от големите вериги, млад украинец искаше да си купи винетка, момичето зад щанда му подаде бланка, но не успя да му обясни как да я попълни, тъй като не говори НИКАКЪВ ЧУЖД ЕЗИК.

Момчето говореше чудесен английски и дамата след него на опашката му попълни заявлението. Междувременно стана ясно, че отива в Холандия да учи и минава транзит. Момичето зад касата бавно и с ясна артикулация го попита на български:

- В б р о й и л и с к а р т а?

Намесих се:

- Извинете, но човекът не е нито глух, нито идиот, та да му говорите по този провлачен начин. Той е чужденец.

Преведох му въпроса й. Момчето благодари, усмихна се и каза:

- Cash, please!

И подаде 20 лева.

Девойката непоклатимо отново бавно учлени:

- Д е в е д е с е и с е д е м л е в а.

Младежът се смути. Аз се намесих отново:

- Престанете да му говорите така - не стана ли ясно, че той не говори български? И защо му продавате годишна винетка, той ли поиска такава?

- Не, ама всички такива купуват тук?

- Ама той е транзит и ви подава 20 лева - очевидно иска седмична - тя е 15. Очевидно е, че не иска и уикенд-винетка - днес е понеделник.

- Ами така да каже! - сопва се момата с тежък вечерен грим, мигли с дължина 6 см, нокти 4 см и екстеншъни, на които се виждат щипките...

- Той каза, ама на английски, който очевидно не вдявате - ядосвам се на свой ред аз.

Попълваме наново бланка и заедно побеждаваме нелепицата, наречена млад работник. Момчето многократно благодари, а аз на свой ред моля за фактура за горивото ми.

Обръщам внимание, че МОЛ-ът е нов и искам редакция. Момата казва, че не може.

- Може, разбира се, горе вдясно имате бутон "редактирай".

Прави редакцията нацупено. Пуска ми бележка/фактура със стария МОЛ.

- Уф, забравила съм да запазя промените? Фатално ли е?

Фаталното е, че сте глупава и самонадеяна, помислих си аз. Не й го казах, тя нищо няма да разбере - просто разбирам колко безполезни на себе си и обществото са тези хора и ще стават опасни - както за себе си, така и за околните..."

Коментари

Въй ( преди 1 година )
Марианчо,слушай сега реален случай от немска бензиностанция.Отивам питам на лош но не и непонятен немски за ваучери за телефон и дали трябва да закупя карта.Не можем да се разберем и тя ме гледа студено и надменно.Пробвам на английски и ми казва-Кой е твоя език?Аз казвам-български.-Е пробвай на български по-може да те разбера.С други думи нищо не ми разбирала- не говоря супер немски.От опашката се подйилкват и никой не скача да ти помага.Така е там бат Марянчо или знайш или са оправяй.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Иван ( преди 1 година )
За съжаление, подобни моми недоразумения стават все повече. В Гърция, в туристическите зони всички продавачи знаят английски. В Албания, Черна гора- също. Така е в туристическите държави, а не в ***, където единствената ни гордост е, че пишем на кирилица, която никой чужденец не е длъжен да познава. Все едно гърците да искат туристите да могат да четат неразбираемите им надписи, затова си има надписи на английски, който език всеки културен човек трябва да знае поне елементарно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 0
БРАВО НА СЪНАРОДНИЧК ( преди 1 година )
Като живях в Англия, на никой не му пукаше от къде съм, искаха си техния език, демек не им пукаше дали съм транзит, във Франция същата работа. Браво на момичето, точно така се прави, като незнаят да говорят български да не стъпват в РОДИНАТА НИ. ЩО се отнася до тоя *** нашенец, да напада сънародничката си заради някакъв си. *** ТА ДРЪНКА НА КУХО Е ТОЯ. ДА НАРИЧА СЪНАРОДНИЧКАТА СИ ГЛУПАВА И САМОНАДЕЯНА. *** СИ ТИ АКТЬОРЧЕ СМЕШНО.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 5
Геговска ( преди 1 година )
Мисля, че все още антлийският не е задължителен в България .Аз живея в Англия и не знам английски , но и не ми трябва
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 4
Кате ( преди 1 година )
Сигурна съм, че девойката освен, че незнае чужди езици, незнаесъщо, че ще и трябват. Но не разбирам в днешното време на технологии и комуникации, как е възможно да няма преводач на телефончето си. Аз лично, се оправям чудесно в която и страна да отида. Казвам на телефона, той казва на човека срещу мен и това е....нищо сложно няма, и нищо срамно също. Впрочем, говоря 4 езика, но не се срамувам ако незнам да питам и да се опитвам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 11
Минувач ( преди 1 година )
Май някой е забравил, че 10 години имахме премиер, който не знае английски. Явно изискванията към служител от бензиностанция са по-високи, отколкото към министър-председател.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 9 rate up comment 10
Веселин ( преди 1 година )
Като толкова ви харесват украинците, що не си ги вземете вкъщи? Или не си идете при тях в Украйна???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 20 rate up comment 11
Мария ( преди 1 година )
Колко злобно се напада едно младо, все още неопитно момиче, само за това, че не знае английски език! Ние от по- старото поколение като не говорим английски език, това прави ли ни глупави и необразовани? Това не ни е пречело да се реализираме и да сме успешни в собствената ни родина! Родина, дала на света кирилицата, на която пишат и четат и самите украинци! Родителите на момичето може да са нямали възможност за скъпите частни уроци по английски! Всяка работа е трудна в началото, докато се научиш
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 27 rate up comment 10
Брилянт Бенев ( преди 1 година )
rate down comment 1 rate up comment 7
Емил ( преди 1 година )
Опасни са такива като него, ако написаното е истина - намерили с нещо да изпъкнат над някой и започват да избиват собствените си комплекси, че и си внушават превъзходство...Много ми е интересно той колко адекватен би бил, ако е на крак 12 часа, през които се е наложило да обслужи стотици. Всеки със спецификите си, с кроасанчето, с късото кафе в голяма чаша, чисто, ама с горещо мляко.Дал щеше въобще да издържи! Дали щеше да е стимулиран от "високото" заплащане, мотивиран с обучение и перспектива!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 22 rate up comment 13
Новини Варна