IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:30 | 16 август 2022
Обновен: 07:08 | 4 октомври 2022

Домашен арест за двама, обвинени в отвличане

Третият обвиняем е с мярка парична гаранция

По материала работи: Слав Велев
Домашен арест за двама, обвинени в отвличане

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Апелативен съд - Варна потвърди домашния арест на един от обвиняемите за отвличане на млад мъж в Аксаково и измени от задържане под стража във втората по тежест мярката за неотклонение на негов съпроцесник. Александър С. и Мартин К. обжалваха определения на Варненския окръжен съд, с които исканията им за изменение на мерките са били отхвърлени.

Пресслужбата на съда припомня, че трима млади мъже са били задържани за противозаконното лишаване от свобода на жител на Аксаково. Нанесен му бил побой, заплашван бил с пистолет и били произведени изстрели. 18-годишният Мартин К. до сега беше задържан под стража, а 21-годишният Александър С. – под домашен арест. Третият обвиняем е с мярка парична гаранция.  

Адвокатът на Мартин оспори становището на първата инстанция, че доверителят му е с изключително висока обществена опасност, с довода, че той е едва 18-годишен. Младежът има жилище и работа, болна майка, и не би извършил престъпление или се укрил. Според въззивния прокурор, трудовата ангажираност и здравето на майката не са нови обстоятелства, каквито законът изисква в настоящата процедура. Били са факт и към момента на извършване на престъплението и той не е съобразил поведението си с тях.

Апелативният съд прецени, че обоснованото предположение за съпричастност към деянието на Мартин К. не е разколебано. Втората инстанция сподели извода на Окръжния съд, че престъплението е с висока степен на обществена опасност, заради силно накърнените обществени отношения. Опасността обвиняемият да извърши престъпление е намаляла вследствие на изминалия период на задържането му, но не е отпаднала. Ето защо целесъобразна е втората по тежест мярка за неотклонение за този обвиняем. Домашният арест ще се контролира с електронно наблюдение.

И този съдебен състав прецени, че по отношение на другия обвиняем – Александър С. няма основание домашният арест да бъде заменен с по-лека мярка. Събраните доказателства обосновават предположението за съпричастност към обвинението. Той е мотивирал останалите двама да участват в деянието. Негово е и използваното оръжие. От тази гледна точка изводът за висока обществена опасност на личността му е правилен.  Съдът отчете времето, през което правото на придвижване на Александър е било ограничено и това е намалило риска от извършване на престъпление. Към момента обаче по-лека от домашния арест мярка не е обоснована.

Определенията на Варненския апелативен съд по отношение на мерките за процесуална принуда на двамата обвинени в отвличане не подлежат на обжалване.

Коментари

Новини Варна