IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:00 | 24 октомври 2022
Обновен: 15:55 | 2 май 2024

Българка избра да търпи у нас присъди за кражби в Италия

25-годишната Дочка М. е била задържана преди дни на варненското летище

По материала работи: Слав Велев
Българка избра да търпи у нас присъди за кражби в Италия

Варненският окръжен съд отказа екстрадицията на 25-годишната Дочка М., която е издирвана в Италия за изтърпяване на няколко присъди за кражби.

Българката е издирвана с четири Европейски заповеди за арест, последната от които е издадена на 12 септември тази година. Била е задържана на 18 октомври на варненското летище.

Миналия петък Варненският окръжен съд задържа Дочка М. под стража, за да обезпечи присъствието и́ в производството за екстрадиция в Италия, което беше разгледано днес. Пред съда младата жена заяви, че не желае да бъде предавана на италианските власти и предпочита да търпи наказанията си у нас. Адвокатът и́ изтъкна, че тя има постоянен адрес в България, не е осъждана тук, както и към момента няма висящи производства. Освен това има малолетно дете, за което се грижи.

Българката е осъдена на 2 години затвор от съда в италианския град Лука през юни 2019 г. Останалите присъди са от юни 2016 г. на Първоинстанционния съд във Ферара, с която Дочка М. е осъдена на 10 месеца затвор, от декември 2015 г. от съда във Флоренция, постановил 8 месеца затвор, а четвъртата и́ присъда е от същия съдебен орган от май 2018 г., като наказанието по нея е 4 години лишаване от свобода.

В издаващата държава престъпленията се наказват с максимален срок 6 години затвор. Давността на наказанията не е изтекла.

Варненският окръжен съд прецени, че са налице законови основания да бъде отказана екстрадицията на 25-годишната жена, защото  няма пречки тя да търпи присъдите си в България, след като бъдат признати.

Изменена бе мярката за неотклонение – от задържане под стража в домашен арест.

Коментари

Новини Варна