IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:45 | 12 ноември 2022
Обновен: 11:44 | 29 април 2024

Две варненски дървета се борят за приза "любимо българско дърво"

Вековният чинар в "Аспарухово" и Кривото дърво в Морската градина се класираха за финалния кръг на класацията

По материала работи: Слав Велев
Две варненски дървета се борят за приза "любимо българско дърво"

Снимки: ЕкоОбщност

Две варненски дървета са финалисти в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност“. Това са вековният чинар в "Аспарухово" и дивият рожков в Морската градина, известен като Кривото дърво.

Инициативата се организира за тринадесета поредна година от фондация "ЕкоОбщност“ и тази година е посветена на климатичните промени.

Онлайн гласуването за избор на любимите дървета на България започна на 4 ноември и ще продължи до 5 декември.

Категориите са две. Основната е "Дърво с корен" – тя е за най-обичано българско дърво и в нея можете да направите своя избор измежду 10 дървета.

Допълнителната категория е "Вековните дървета говорят”. Тя е за най-почитано и заслужаващо признание вековно дърво и в нея изборът е между 3 дървета. Варненските предложения са в основната категория.

Най-интересните истории и дървета са избрани от жури след подадени номинации от граждани и участват във финалния кръг на конкурса.

Номинацията за Кривото дърво във Варна е изпратена от Саша Ботева. Любопитни подробности за него му можете да прочетете ТУК.

Номинацията за чинара, известен като най-старото дърво във Варна със своите повече от 1050 години, е на Мария Стефанова. Историята му е разказана ТУК.

През последната седмица на гласуване броят на събраните гласове ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване на церемонията по награждаване.

Разгледайте дърветата, излъчени от журито на конкурса, запознайте се с историите им и гласувайте за 1 дърво във всяка категория.

От една ел. поща може да гласувате само веднъж. Гласът ви ще бъде отчетен само след като го потвърдите чрез изпратена на електронната ви поща връзка. Дърветата победители в конкурса ще станат известни в края на декември.

Носителят на титлата „Дърво с корен 2022” ще представи България догодина в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 15 страни.

Коментари

нгтсгкщгк ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
juiyutyguy ( преди 1 година )
варна е град който не се развива икономически община варна не маже да подмени 25 годишните автобуси бракмиобщина варна не иска да премахне обръщача на 118 владиславово от паркинга където се паркират автомобилизатова община варна и портних да не се пъчат че развиват варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна