IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:20 | 14 януари 2023
Обновен: 08:25 | 18 април 2024

Председателят на ОбС Варна: ДБ стреля във въздуха с акциите в Пловдивския панаир

Mестните общински съветници са тръгнали на лов за балъци, коментират от ГЕРБ/СДС

По материала работи: Слав Велев
Председателят на ОбС Варна: ДБ стреля във въздуха с акциите в Пловдивския панаир

Председателят на ОбС Тодор Балабанов и народният представител от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев/Снимка: ГЕРБ-Варна

"На фона на големия скандал, който тресе държавата с крипто шарлатанията и с финансирането на Демократична България/ДБ/ от пирамидата местните общински съветници във Варна са тръгнали на лов за балъци. Предизборно се правят на спасители на Пловдивския панаир и звучат комично, пошло и популистки, разчитайки на кратката памет на варненци". Това заявиха на пресконференция председателят на ОбС Тодор Балабанов и народният представител от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев по повод тиражираните манипулации на общинските съветници от ДБ за апортираните акции на Община Варна в дружеството „ Пълдин Туристинвест“, мажоритарен собственик на Пловдивския панаир, съобщиха от пресцентъра на партията.  

Стрелба във въздуха и евтин предизборен пиар е упражнението на Демократична България за това Община Варна да си върне акциите, взети със законно решение на ОбС Варна от 2021 г. и потвърдено по съдебен ред. Това заяви председателят на местния парламент Тодор Балабанов, който изрази недоумение от опитите на общинските съветници от ДБ  след година и шест месеца да правят предложения, лишени от всякаква правна възможност и логика. Още повече настояването им Община Варна да върне акциите в панаира на държавата е можело да се случи, докато ДБ управляваше в коалиция с Промяната и БСП.

Само преди 3 месеца министър на икономиката беше Корнелия Нинова, за която да припомним, че  като  шеф на борда на Пловдивския панаир по време на Тройната коалиция държавата губи мажоритарния си дял в дружеството и  приватизацията слага край на сагата.  Нито на национално, нито на местно ниво през тази година и шест месеца не  са предприети подобни стъпки по процедурата за апорта, която е на финала и предстои да бъде записана в Търговския регистър. Нагла лъжа е, че Варна е загубила по този начин милиони, след като тези акции   са оценени на 17 млн. лева от трима  независими вещи лица и това е публична информация, посочи депутатът Бранимир Балачев.  Той заяви, че акциите са на варненци и не могат да бъдат дадени даром или безвъзмездно на никого.

Варна загуби  всъщност от участието си в дружеството „Търговски дом“, което стопанисва т.н. Дупка в центъра през 2004 г., когато общината с кмет Кирил Йорданов и председател на ОбС Борислав Гуцанов е „пропуснала“ да внесе дължимата вноска, за да  запази дела си. Така остава без акции и загубва най-апетитния имот на пъпа на града. Варненци помнят колко години огромният трап беше ограден с алуминиеви бараки, а наемите пълниха черните партийни каси на хората на Костов в града , припомни Балачев.

Реална възможност Община Варна да придобие собственост върху Дупката се появи през 2016 г. и тогава местната власт получи от държавата 29 % от акциите в „Международен панаир Пловдив“, в което мажоритарен собственик е Гергов и трябваше да бъдат разменени, за да си получи собствеността върху апетитния терен. До месеци ще бъде извършена ликвидация на дружеството „Търговски дом“  и Варна ще си върне  терена, който ще е публична общинска собственост и ще се търси най-доброто архитектурно решение, като  в тази връзка беше направено и обществено допитване до варненци какво да бъде то.
 

Коментари

Новини Варна