IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:15 | 24 януари 2023
Обновен: 06:44 | 28 март 2024

Двама варненски дилъри продължават да търкат наровете в ареста

Светослав П и Мартин Т. са с богато съдебно минало, като единият от тях има 20 присъди

По материала работи: Слав Велев
Двама варненски дилъри продължават да търкат наровете в ареста

Следственият арест във Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

Две мерки за задържане под стража потвърдиха магистратите във Варна днес.

Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотици. Настоящата инстанция бе сезирана с жалба на обвиняемия срещу определение на Окръжен съд – Варна, постановил задържането му под стража. Светослав П. твърди, че е с влошено здраве и е нужно да се грижи за болните си родители.

На 13 януари в жилището, което обитавал, били открити 26,12 грама метамфетамин. Мъжът е многократно осъждан. Последно – за същото престъпление.

Събраните доказателства за авторството на престъплението; това, че то е извършено при опасен рецидив и обремененото съдебно минало на обвиняемия водят до заключението, че всички законови предпоставки за задържането му под стража съществуват, обясни представителят на Апелативната прокуратура.

Адвокатът на Светослав не намира достатъчно доказателства, които да сочат авторството на деянието. Заболяването от епилепсия пък не му позволява престой в ареста, защото изисква постоянно медицинско наблюдение.

Варненският апелативен съд не сподели доводите на защитата. Макар производството да е в начален етап, може да се изведе изискваното от закона обосновано предположение за съпричастност към инкриминираната деятелност. В този момент не е необходимо вината да е безспорно и категорично доказана, припомни съдебният състав. Опасният рецидив сочи законовата презумпция за наличие на опасност от укриване или извършване на престъпление при по-лека мярка. Съдът припомни, че обвиняемият съвсем наскоро е изтърпял наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода. 

Здравословното състояние на обвиняемото лице трябва да бъде обект на проверка от страна на специалисти, тъй като съдът не разполага с необходимите специални знания. Ето защо за органите на досъдебното производство възниква задължение да установят чрез съдебно-медицинска експертиза дали здравето на Светослав П. е съвместимо с условията на следствения арест.

Всичко това мотивира Апелативен съд – Варна да приеме, че подходяща за този обвиняем е единствено мярката „задържане под стража“. Определението е окончателно и не може да се обжалва.

Обвинен за нарко притежание и разпространение правилно е задържан в ареста

Варненският апелативен съд прецени като правилно и законосъобразно задържането под стража на обвинен в разпространение на наркотични вещества и държане с цел разпространение. Въззивното производство  бе образувано по жалба на Мартин Т. срещу определение на Варненския окръжен съд, с което му е била определена най-тежката мярка за неотклонение. Според държавното обвинение деянието, извършено на 13 януари, е в условията на опасен рецидив. 35-годишният мъж държал метаамфетамин, а в дома му били открити електронна везна и стъкленици за съхранение на химикали. В деня на престъплението той разпространил част от наркотика. Обвиняемият е с богато съдебно минало – има 20 предишни присъди, а последното наказание изтърпял преди по-малко от 3 месеца.

Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на подкрепения с доказателства извод, че е той извършил престъплението. Има реална опасност от укриване и извършване на престъпление - те се предполагат от закона предвид опасния рецидив. Деянието и деецът се характеризират с висока обществена опасност, смята прокурорът.

Макар да се съгласи с част от доводите на обвинението, защитата обясни, че законодателят е предоставил набор от мерки за неотклонение, като в този случай най-подходящ би бил домашният арест с електронно наблюдение. Така мъжът ще бъде лишен от възможността да се укрие или извърши престъпление. Този риск нямаше да съществува и ако прокуратурата бе привела в изпълнение последната му присъда, което не е направено, каза адвокатът.

Съставът на Апелативен съд – Варна съобрази, че са налице всички законови предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда. Мартин Т. е бил привлечен за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества, в условията на опасен рецидив, което презюмира рисковете при по-лека мярка да се укрие или извърши престъпление. Въззивната инстанция намери за реален втория риск. Престъпната му дейност, видна от свидетелството за съдимост, е започнала през 2004 г., с многобройни осъждания за различни престъпления, а последният съдебен акт е влязъл в сила през декември миналата година. Настоящата деятелност не е инцидент с оглед осъждането и за наркотични вещества.

С тези аргументи Варненският апелативен съд потвърди ареста на Мартин Т. Определението не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна