Варна 13°
fallback
Новини Варна
14:45 | 9 март 2023
Обновен: 00:20 | 30 април 2024

Новата съдебна палата на Варна ще бъде на "Цирковата площадка"

Отстранени са всички административни пречки с терена, категорични са от Областна администрация

По материала работи: Слав Велев

Проект на бъдещата съдебна палата във Варна

Отстранени са всички административни пречки  във връзка с подсигуряването на терен  за изграждане на нова съдебна сграда във Варна, в която да бъдат преместени всички съдилища и прокуратури, съобщиха от Областната администрация в града.

Това е в резултат от издадени заповеди  на областния управител на област с административен център Варна Марио Смърков за изземване на държавни имоти, представляващи 26 обекта, разположени върху  терен, известен като бившата „Циркова площадка„ спечелени чрез няколко съдебни дела. Процедурите са приключили и обектите са предадени на ДП „ФЗД“- Териториално поделение Варна. Със заповед № РД-23-7706-1/03.01.2023 г. на областния управител на област с административен център Варна, е отнето правото на управление от Министерството на правосъдието и от ДП „ФЗД“ върху ПИ 10135.3516.237 и находящите се върху него сгради, всички подобрения и приращения върху имота. Със същата заповед имотът е предоставен безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет с цел изграждане на съдебна сграда в град Варна, в която да извършват дейността си всички съдебни институции.

Приемно-предавателен протокол за частта от парцела за съдебната власт е изготвен на 26 януари 2023г., в момента са в ход технически процедури по документалното отразяване на прехвърлянето.  

Инициативата е наложена от битовите условия на работа на съдебните институции и юридическата общност в град Варна. Нито една съдебна институция в морската столица не се помещава в сграда, проектирана и строена за осъществяването на правосъдна дейност. Такова е положението от създаването на съдебната власт в града вече над 140 години. Това води след себе си редица проблеми.

Липсват достатъчно на брой съдебни зали, а обособените такива са съобразени с архитектурните ограничения, които поставят сградите. В нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 посетители, едновременно, без това да им създава дискомфорт. Битовите условия на работа в сградите не отговарят на нормативните изисквания за магистрати, служителите, адвокатурата, охраната, конвоиращата дейност и гражданите.

Особено тежък е този проблем в Окръжния съд, в който от 67 съдии има общо три помещения- по едно за всяко едно отделение, пригодени за съдебни зали, в които може нормално да се правораздава. Средно на година в тях се разглеждат над 7000 дела. Често се разглеждат дела с висок обществен интерес и с голям брой участници в съдебния процес. Производствата са дълги и често продължават в повече от един заседателен ден, което блокира работата на останалите съдии и забавя други дела. Справянето е с цената на много компромиси и лични усилия.

Апелативния съд във Варна разполага с една съдебна зала , в която 21 съдии разглеждат въззивни дела от 6 окръжни съдилища. Средно на година в тази единствена зала се разглеждат около 2 хиляди дела.

Критично е положението в Районен съд –Варна. Институцията е разположена в бивше общежитие, сградата е с огромна цепнатина и няма как да бъде укрепена. Средно на година в тези условия 55 съдии разглеждат около 30 хил. дела.

Административен съд – Варна  се намира в етаж от административна сграда. Разполага с 4 зали, като средно на година разглежда над 3 300 дела. Работните помещения са без достъп до свеж въздух и слънчева светлина.

 

     

Автор на статията:
Слав Велев
варна нова строеж сграда терен имот Марио Смърков областна администрация съдебна палата
1 коментара
fallback
fallback