IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:00 | 26 юни 2023
Обновен: 09:41 | 15 май 2024

Честито: Квартал „Чайка” първи става „зелена зона”

Отварят пътя за „Виница” в края на юли, но затварят ”Подвис” и „Поп Димитър”

По материала работи: Слав Велев
Честито: Квартал „Чайка” първи става „зелена зона”

Бъдещата зелена зона предвижда 7 подзони (в светлозелено) между синята зона и бул.”Васил Левски” (без Максуда)

Въвеждането на „зелената зона” във Варна ще започне от кв.”Чайка”. До края на тази седмица на място ще бъдат обявени подробности, съобщи кметът на Варна Иван Портних, предаде "Дарик".

В зона за платено улично паркиране ще се превърнат всички територии между синята зона и бул.”Васил Левски” (без Максуда). „Зелената зона” ще осигурява кратковременно паркиране до 5 часа (в синята е 3 часа). Ще е с работно време от 9.00 до 19.00 часа в делнични дни, беше обявено при представяне на проекта преди година. 

„Зелената зона” във Варна ще бъде въвеждана поетапно като се предвижда да има 7 подзони, подобно на „синята зона”. На улици в обхвата й ще бъде въведено еднопосочно движение. Промяната ще се прави там, където това е необходимо, и след съответния анализ. 

Ремонтът на ул. „Цар Борис III”, която е основната връзка на кв.”Виница” с града, ще приключи до края на юли. До края на тази седмица трябва да бъдат финализирани дейностите по ВиК инфраструктурата, след което за 30 дни Общината ще завърши изцяло ремонта, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Строителните дейности на пътя за "Виница" започнаха в края на март. В ремонтирания участък се изгражда битова канализация по проект на ВиК-Варна, финансиран от оперативна програма „Околна среда“. Ремонтът след това включва пълно обновяване на уличното платно, изграждане на тротоари с осигурена достъпна среда, велотрасе и обновяване на уличното осветление с нови LED осветители, което ще бъде извършено от Община Варна.

"Този ремонт трябваше да е приключил преди две години, но заради забавения ВиК проект започваме работа сега”, обясни кметът. По думите му дискомфорта в града в момента се дължи на реализацията на мащабния проект на ВиК-Варна, част от който е и ул. „Цар Борис III”.  

Предстои затваряне и ремонт на улиците ”Подвис” и „Поп Димитър”, но това ще стане след приключване на строителните дейности по бул.”Христо Смирненски” и ул .”Прилеп”. По пътя за с. Каменар (ул.”Прилеп”) предстои изграждане на канализация и над отсечката с ул. ”Патриарх Максим”, посочи Портних.  

Коментари

Curious ( преди 10 месеца )
Много поздрави и на всички сополанковци от ВВМУ Н.Й.Вапцаров, които бяха решили, че не е проблем да биеш път от някой спокоен паркинг в ж.к.Чайка до квартирата си в Синята зона, която е на около 2-4км. разстояние, щом можеш да си оставиш безплатно автомобила за поне 3-4 дни, понякога и 1-2седмици, пък ако ще той да заема важно паркомясто, отредено за прилежаща част от жил.блок. Безценно! С една подробност, че тези паркинги не са съвсем безплатни, а плащани с данъците на живущите от тези блокове
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 9 rate up comment 14
Curious ( преди 10 месеца )
До момента ж.к.Чайка се беше превърнал особено в частта покрай граничната ул.Никола Вапцаров в безплатен буфер на всички онези приходящи уж за малко а някои от тях си изоставяха колите пред площадките на входовете ни, където има инвалиди, майки с бебета и стари немощни хора за по няколко дни, паркирали безобразно и просташки в средата на алеите, карайки като на рали-отсечки и т.н. Лелките от бюджетните структури идват 5-6 всяка с отделна кола...честито на всички! Сега с автобусчето, мамка Ви!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 5 rate up comment 14
Curious ( преди 10 месеца )
До: ludcho - Да! Проблемът с паркирането на ППС-та, собственост на живущите в квартала е нетърпим с всеки ден от почти 3 г. Приходящите работещи, вършещи някаква работа временно, учащи или решили да посетят футб. среща, разходка в парка или бягащи от таксите на 10 синя подзона, както и студенти от ВВМУ Н.Й.Вапцаров, дори и от ИУ-Варна, повече от 36 месеца препълват понякога до неузнаваемост дори зелените площи на образцовия ни квартал. В резултат те си свършват магариите а за нас Среден!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 10
Станислав ( преди 10 месеца )
От тези зони няма никаква полза за гражданите, с изключение на това че създават безмислено занимание за един куп хранитутниции. Само ги ограбват и им ограничават човешките права. Така нито се увеличават паркоместата, нито се намаляват автомобилите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 10 rate up comment 23
Маринова ( преди 10 месеца )
Как може да направят зелена зона в квартал, където асфалта е пълен с дупки и си разбиваш колата. Там има и голямо строителство и едни огромни камиони допълнително спомагат за това. Ще бъде като синята зона, където живея. Без асфалтиране, без разчертаване. Освен това големите кофи за *** се поставят по тротоарите /бул. "Цар Освободител"/ или до знаци "Стоп" на пресечки /"Македония"и "Державин"/. Това са само част от примерите, които мога да дам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 10
Кухи лейки и ( преди 10 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 2
Хитър Петър ( преди 10 месеца )
Защо няма Синя Зона в Максуда ? За един приятел питам !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 21
Ханко Брат ( преди 10 месеца )
Въвеждане на синя зона в центъра няма никаква ползва за живеещитв там, но в комплексите има!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 8 rate up comment 5
Димитър ( преди 10 месеца )
въвеждането на синя и зелена зона никъде не се е решила проблема с паркирането, тя се въвежда за да пълни нечий джобчета . и да отбележа за богопомазаните граждани на максуда и тук са извън плащанията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 22
Дидо ( преди 10 месеца )
През пролетта на 1944 г. дядо ми е купил къща накрая на града . Сега някакви пикльовци ми обясняват, че трябва да плащам за да паркирам колата си пред собствената си къща
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 15
Новини Варна