IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:20 | 10 август 2023
Обновен: 01:52 | 28 април 2024

НАП Варна с важна информация за здравното ни осигуряване

При напускане и/или завръщане на/в страната се подава заявление по образец

По материала работи: Слав Велев
НАП Варна с важна информация за здравното ни осигуряване

НАП Варна/Снимка: Черно море/АРХИВ

Над 5 400 души са подали оправдателни документи за установяване на здравноосигурителен статус от началото на годината до 31.07.2023 г. в териториална дирекция на НАП Варна. За същия период, 192 варненци са представили в приходната агенция заявления за напускане на страната, а 111 за завръщане обратно в България. Документите се подават по инициатива на лицата, заминаващи в или завръщащи се от държави, които не са членки на ЕС. Услугата се изпълнява в момента на заявяване и е напълно безплатна, като към съответните заявления се прилагат оправдателни документи.

От НАП Варна напомнят, че за да не дължат здравноосигурителни вноски българските граждани, живеещи в държава извън ЕС, трябва да отговарят на някои условия - да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година и да са подали в офиса на НАП  Заявление за напускане на страната. Така, те могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски в страната и за минали периоди като здравният им статус се променя от посочената в заявлението дата на напускане и става  „Изключено от здравно осигуряване от …“. За да възстановят здравноосигурителните си права при завръщане в България - гражданите, пребивавали в страни извън ЕС, подават в НАП  Заявление за завръщане в страната. Към него се представят и документи, които доказват, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка календарна година. Здравноосигурителните права на тези лица могат да се възстановят по два начина: след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват здравно в България или веднага с еднократно подаване на декларация – образец 9, като в този случай, освен че заплащат дължимите от тях месечни здравноосигурителни вноски,  те трябва да платят и еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. 

Заявленията, декларациите и други документи се подават лично или чрез упълномощено лице в офиса на НАП по постоянен адрес в България, на място или по пощата с обратна разписка. 

След приключване на трудовата си дейност българите, работещи в държава от Европейския съюз, е необходимо да представят в НАП формуляр  Е104/S041, който може да бъде изискан и чрез НЗОК/РЗОК (https://www.nhif.bg/). За конкретните вписани във формуляра периоди, не се дължат здравноосигурителни вноски в България, ако същите са доказани с документ от съответната държава-членка.

Българите, които са  граждани и на друга държава и не пребивават постоянно у нас (повече от 183 дни през календарната година живеят в чужбина), не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират с подаване на  декларация по чл. 40в от ЗЗО, че не дължат здравноосигурителни вноски за минали години. Към нея се прилагат: документ, удостоверяващ, че са граждани на друга държава и документ, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година.

Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може  да се получи от инфоцентъра на НАП и със запитване по интернет на електронен адрес infocenter@nra.bg За кореспонденция, подписана с електронен подпис, трябва да се използва имейл nap@nra.bg, като съдържанието на писмото е ограничено до 10 MB. 
 

Коментари

Новини Варна