IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:15 | 14 август 2023
Обновен: 18:36 | 6 май 2024

И „Възраждане" скочи в защита на дърветата в "Младост"

ГЕРБ и ДПС искат да строят и върху паркове. Варна се превърна в презастроено гето, заяви Костадин Костадинов

По материала работи: Слав Велев
И „Възраждане" скочи в защита на дърветата в "Младост"

Днес „Възраждане" дадоха извънредна пресконференция в морската столица, а темите бяха презастрояването на Варна и решенията на 36-та сесия на Общинския съвет. В пресконференцията се включиха председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов, кандидатът за кмет на града Коста Стоянов, народният представител Светослав Тодоров, общинският съветник и председател на "Възраждане - Варна" - Юлиян Губатов, и Светослав Йорданов - член на структурата в града. 

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че Общинският съвет отново взема важни решения, които обременяват бъдещето на Варна с десетилетия напред в момент, в който мандатът на общинския съвет изтича.

"За съжаление през последните години Варна наистина беше превърната в едно тежко презастроено гето. С това презастрояване градът ни е абсолютно загрозен и на това нещо трябва да се сложи край, защото ситуацията вече става плашеща и отговорно мога да заявя, че Варна загуби облика си на морска столица.", категоричен бе Костадинов.

Той посочи, че поредното скандално решение на Общинския съвет и този път е било взето буквално в 59-та минута, защото този орган почти вече е изчерпал своята легитимност.

"Няма да е изненада, че и този път става въпрос за решение, което касае застрояването на терен в район "Младост", точно срещу Делта планет МОЛ. Вече година и половина хората в района протестират, защото не искат това място да бъде застроено. Самият терен представлява самообособил се парк, в който има над 300 дървета. Живущите са свършили работата на Общината и са си облагородили сами района - поставили са пейки, кошчета за боклук и са си направили алеи. Точно този парк обаче, който се поддържа от хората, общината иска да застрои, независимо че ще наруши поне два закона", категоричен бе лидерът на "Възраждане".

Той посочи, че първия закон, който общината ще наруши, е свързан с това, че част от този терен попада в дере. Успоредно с това над самото място преминава и голям далекопровод. На трето място Костадинов заяви, че има отстояние по-малко от 5 метра от съседната сграда.

"Както става ясно, тук не говорим само за презастрояване, а за застрояване върху парк. Управляващите обаче са се осигурили и са сменили предназначението на този терен още преди години, като са го направили годен за застрояване. И тъй като няма време за губене, от "Възраждане" ще направим две неща. Още днес ще говорим с новия областен управител на Варна като ще искаме от нея да упражни правото си и да върне това решение. Ако обаче областният управител не върне решението на Общината - ще пуснем сигнал в Прокуратурата. Искам да се обърна към гражданите и да знаят, че ние няма да оставим такава престъпна сделка  без последици", категоричен бе Костадинов.

В продължение на темата със застрояването на горичката в квартал „Младост",  кандидатът за кмет на „Възраждане" Коста Стоянов обърна внимание и на  идеите за строителство на високи сгради във Варна.

Едната от тях е в квартал Аспарухово, а другата е в центъра на града.

„Сградата в Аспарухово е разположена в двора на бившата гимназия по текстил и моден дизайн „Мара Тасева". Съгласно допускане от общината и изготвен ПУП, зад сградата на бившето училище в посока югозапад ще изникне 20-етажна сграда, която ще бъде над 60 метра висока с разгъната застроена площ около 40 000 кв.м. Това означава около 500 нови апартамента, над 1 500 нови жители в квартала и може би над 1 000 нови автомобила в района.

Освен това, интересна подробност е фактът, че проектант на ПУП-а на тази сграда е настоящият главен архитект на Община Варна! Дали той не е в конфликт на интереси?

Какво се случва с идеята на Общината за изграждане на младежки център за творчество и иновации на това място? Отпаднала ли е тази необходимост или Общината вече не се интересува от младежта и иновациите? Явно за местната администрация е по-важно да одобрява бързо ПУП-ве на високи сгради, които да се продават за 2000 евро квадратния метър, вместо да се вложи ресурс в развитието на младежите и техния потенциал.", категоричен бе Стоянов, който посочи, че за пореден път не са били взети под внимание социалните ефекти при строителството на толкова големи сгради.

Следващата бъдеща сграда, на която Стоянов обърна внимание, е 140-метрова, на 41 етажа, която е започнала да се строи, вероятно незаконно, се намира в имота на бивша бензиностанция, находящ се на кръстовището на бул. „Цар Освободител" и ул. „Битоля", срещу МБАЛ „Св. Анна" (бивша Окръжна болница).

Бъдещата сграда ще приюти вероятно хиляди нови жители. Тези хора ще имат по един, а дори и повече автомобили. Сега да си представим целия този трафик в час пик как се влива в едно най-натоварените кръстовища във Варна. Това означава бул. „Цар Освободител" да бъде непрекъснато задръстен. Взел ли е някой под внимание дали тук също има достатъчно детски градини, ясли, училища, които да поемат децата, които ще живеят в този огромен жилищен комплекс?

Варна вече е градът на блоковете, зеленината отстъпи пред бетона, който с бързи темпове поглъща града, а това е недопустимо!", каза в заключение кандидатът за кмет на Варна от „Възраждане" Коста Стоянов.

Коментари

Алекс ( преди 8 месеца )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна