IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:20 | 13 август 2023
Обновен: 15:58 | 28 април 2024

„Възраждане“: Защо светът осъжда агресията в Украйна, а за агресията в Нигер остава с широко затворени очи

Анализ на партията, който показва как информацията в медиите формира нагласи

По материала работи: Слав Велев
„Възраждане“: Защо светът осъжда агресията в Украйна, а за агресията в Нигер остава с широко затворени очи

Снимка: Фейсбук/Костадин Костадинов

Защо светът осъжда агресията в Украйна, а за агресията в Нигер остава с широко затворени очи? Това питат от ПП „Възраждане“ в писмо до медииите.

Ето какво пишат още от партията на Костадин Костадинов:

"Екипът ни си постави амбициозната задача да покаже какво място намира в медиите информацията за два сложни  геополитически въпроса. Разбира се, това което чете българинът, формира нагласите му, факт добре разпознат от различни велики сили като САЩ, които инвестират огромен ресурс в медиите уж, за да ги развиват, а всъщност ги овладяват. 

Анализът е на база  съотношението на броя публикации (общо 1205), описващи действията на Русия в Украйна и започващите действия на Франция в Нигер като агресия за периода 27.07.23 - 11.08.23.

От графиката е видно, че публикациите, описващи действията на Русия като агресия, са около 25 пъти повече от тези, описващи действията на Франция в Нигер като агресия.

От тук възниква логичният въпрос: Дали причината за това не е много по-големият обществен и медиен интерес към събитията в Украйна? Съвсем естествено ли е  да се пише повече за войната в Украйна, отколкото за която и да е африканска държава? Въпрос, чийто логичен отговор за да бъде намерен, е добре да анализираме не само колко, но и как се пише за двете събития.

За да имаме пример за сравнение ще се върнем малко по-назад в историята. От гледна точка на американската пропаганда, участието на САЩ във виетнамската война е "намеса" (intervention), а участието на СССР във войната в Афганистан е "агресия" (invasion, aggression). Или според американската пропаганда  действията на "добрите" са намеса, а на "лошите" са агресия, според целите, чието постигане следва пропагандата им.

Нека сега да сравним като процентно съотношение броя публикации (общ брой 898), описващи действията на Русия в Украйна като "агресия" с тези, описващи ги като "намеса".  

Практически няма публикации, описващи действията на Русия в Украйна като "намеса". Може би, защото ако имаше наличие на подобни публикации, би означавало, че пропагандата на САЩ работи за Русия.

А сега да сравним като процентно съотношение за същия период броя публикации (общ брой 279), описващи действията на Франция в Нигер като "агресия" с тези, описващи ги като "намеса". 

Виждаме, че повечето от медиите описват действията на Франция като намеса.

Изводите от този анализ са, че  действията на Русия са "агресия", а на Франция - "намеса". Добрата новина е, че има и медии, които не използват пропагандното клише "намеса" за действията на Франция в Нигер и вероятно и те са причината САЩ непрекъснато да увеличава финансовия ресурс за медии в страната ни, за да заглуши свободното слово, а не за да развива медиите."

Коментари

Новини Варна